Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Романо-Германски музей в Кьолн

Романо-Германски музей в Кьолн

Романо-Германски музей в Кьолн

В сърцето на историческият германски град Кьолн, в близост до величествената катедрала, се намира известният Романо-Германски музей (Römisch-Germanisches Museum), често срещан и със съкращението си РГМ. Тъй като е разположен върху добре запазените останки на римска вила от 3 в., самият той е археологически обект. Със своята богата колекция от артефакти от древните римски времена той е сред най-интересните музеи в Германия и сред най-посещаваните туристически забележителности в града.

Романо-Германският музей отваря врати през 1974 г. Още по времето на Втората Световна война на мястото, на което се намира днешната постройка, е открита древно римска вила, в която се намират прочутите по цял свят подови мозайки на Дионисий. След направени археологически разкопки и анализи става ясно, че вилата датира от далечния 3 в.

Поради своята античност мозайките няма как да бъдат преместени на друго място и така се стига до идеята за създаване на музей върху останките от вилата, която да бъде включена като една от основните му атракции. Сградата е проектирана от архитектите Клаус Ренер и Хайн Рьоке, които поставят в двора й копие на древноримската вила, за да покажат как е изглеждала преди повече от 18 века. Мозайките на пода й датират от 220/230 г. сл. н. е.

Днес в Романо-германският музей се съхранява най-голямата колекция в света на стъклени предмети, открити от времето на Свещената Римска империя, както и множество предмети, датиращи от древността до ранното Средновековие. Освен римската вила, акцент се поставя и върху откритата гробница, датираща от 40 г. сл. н. е. Впечатляваща е колекцията от бижута, открити в района на Кьолн, които датират от римски времена до ранното Средновековие.

Подът на приземният етаж е направен от стъкло, защото под него се намира римската вила и реконструираната гробница. Така посетителите на музея могат още от самото си влизане на попаднат в автентичната атмосфера, царяла някога в свещената Римска империя.

Вторият етаж е посветен на огромната колекция от стъклени вази и всякакви други предмети от стъкло, които са открити по време на археологически разкопки, направени в района на града и около него и старателно са събирани в продължение на много години. Повечето от тях датират още от древни времена, но има и експонати от ранното Средновековие.

Впечатление прави добре запазеният мраморен силует на император Август, който е направен майсторски от неизвестен скулптор около 1 в. Музеят съдържа богата колекция от фрески, статуи и всякакви произведения на изкуството.

Особено горд е с притежанието на силуета на основателката на града - Юлия Агрипина, родена през 16 в. в Кьолн от Випсаниа Агрипина, съпруга на римския генерал Германикус.

Можете да посетите Романо-Германския музей по всяко време на годината. Адресът му е на ул. Ронкалиплатц 4, но ако по-добре ще се ориентирате по катедралата, защото тя се намира в непосредствена близост до него.

Музеят е отворен всеки ден без понеделник, от 10 до 17 ч., а всеки първи четвъртък от месеца работи с удължено работно време до 22 ч. Стандартният билет за посещение е 8 евро, за деца до 18 г. е безплатно. Има и разнообразни комбинирани билети, като например посещение на Романо-Германският музей и на Преториума, което излиза на цена от 9.50 евро.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати