Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Църква Свети Мартин в Кьолн

Църква Свети Мартин в Кьолн

Църква Свети Мартин в Кьолн

Всеки турист, готвещ се да замине за Кьолн, е чувал за световноизвестната му катедрала. Това обаче със сигурност не е единствената забележителност на този огромен немски град, който има много богато и древно минало.

За любителите на архитектурата и особено за почитателите на религиозния туризъм, той е успял да съхрани цели дванадесет романски църкви, които в течение на времето са разширявани и достроявани, разрушени по времето на Втората Световна война и после отново вдигнати, съчетавайки в себе си античният си стил и съвременните конструктивни елементи.

Сред тези романски паметници на културата и архитектурата се откроява църквата, посветена Великият Свети Мартин (The Great Saint Martin Church). На фона на величествената й фасада се издигат островърхите й кули, които са били сред най-високите постройки в града. Тя е определяна от специалистите като пример за архитектурата Райнланд през периода 1150-1250 г. и е сред основните забележителности в Кьолн.

Църква Свети Мартин,  Кьолн

Историята на църквата Св. Мартин в Кьолн датира още около 960 г., когато се започва построяването й върху останките от древен римски храм. Тя е посветена на св. Мартин Изповедник, който е един от любимите светци на католическата религия. Той, заедно със Св. Максим е посветил живота си за защитаване на истинското църковно учение от лъжеучението, но бил обвинен от императорът в предателство и осъден като политически престъпник през 553 г.

Заедно със Св. Максим били изтезавани, за да се откажат от вярата си, но те остават твърди и непреклонни. Заточеният в Херсон Таврически, днешен Крим, Св. Мартин починал като до края на живота си останал верен на идеите и вярата си. По-късно е канонизиран от църквата за Светец и днес голяма част от католическите църкви по света носят неговото име и го считат за свой покровител.

Църквата Свети Мартин в Кьолн се намира на рибния площад в историческият център на града, който някога е бил остров на река Рейн. Разположена е на място, отразяващо по-ранните монашески традиции. В квадранта, обозначен от дървета някога са се състояли кръстоносните походи.

Историята на църквата е доста неясно и според някои историци започва още в края на 7 в. За най-приемлива се смята версията, че тя е построена от Бруно Велики през периода 953-965 в близост до бенедиктинското абатсво, с което споделят обща история. Възниква като постройка, в която да пее мъжкия хор към абатството.

Свети Мартин в Кьолн

През следващите години тя е непрекъснато достроявана и уголемявана. През 989 г. църквата е обслужвана от ирландски монаси, които по-късно са заместени от местни. През периода 1056-1075 г. архиепископ Бруно Втори дава нареждане за построяване на две кули, от които се предполага, че възниква идеята за днешният й вид.

Избухналият през 1150 г. пожар в града не успява да пощади и църквата и се налага сградата да бъде изградена отново. През 1172 г. започва първата фаза на строежа, а през 13 в. са изградени нови стени на трите апсиди и се поставят по-големи прозорци.

Основният си вид църквата придобива през периода 14-17 в., когато е разширявана и са възстановявани старите й част главно в резултат на избухнали пожари и силни бури. Тогава е направена и богатата й вътрешна декорация и средновековните олтари. През 18 в. се добавят елементи от бароковия и класическия архитектурен стил.

При избухване на Втората световна война почти цялата църква се е сринала в резултат на мащабни бомбардировки в града. В следвоенния период се взема решение тя да бъде вдигната отново и през 1985 г. църквата заблестява в цялото си великолепие и е отново отворена за посетители.

Можете да посетите Църква Свети Мартин в Кьолн по всяко време на годината, но даже и да не сте вярващ, не забравяйте да я огледате и отвътре, тъй като има наистина впечатляващ интериор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати