Река Тигър

Нина 2Нина 2
Новак
748
Река Тигър

Река Тигър е дълга над 1850 километра и извира в Турция. Река Тигър извира в планините Таурус. Площта на басейна на река Тигър е 375 хиляди квадратни километра.

Реката преминава през територията на Турция и територията на Ирак, част от нея минава и през територията на Сирия. След като измине дългия си път, река Тигър се влива в Персийския залив. Преди да се влее в залива, реката се обединява с река Ефрат. Това се случва край град Басра и след като двете реки се обединят, те се превръщат в Шат Ал Араб (Shatt al Arab).

На брега на река Тигър е разположена столицата на Ирак – Багдад. Благодарение на стратегическото си разположение край реката още в древността Багдад се е радвал на разцвет и в него се е развивала търговията. Река Тигър е била използвана за водна граница през вековете. През седемнадесети век тя е разделяла Персия от Османската империя благодарение на специално споразумение между държавите.

Река Тигър, която се пълни за сметка на топящите се снегове и на дъждовете, е използвана за напояване на селскостопански култури от древни времена, още преди новата ера. В древността край река Тигър са били построени едни от първите на планетата ни хидротехнически съоръжения. Били са построени канали, които са се простирали на над 200 квадратни километра площ.

Освен за напояване, река Тигър от древността е използвана за плаване и е изпълнявала функцията на важен воден път. В края на четвърти век хуните са превзели древния град Ктесифон (Ctesiphon), като са използвали за това река Тигрис, за да стигнат до стените му. Още от древността Тигър се е използвала и като търговски път. През деветнадесети век търговията по реката се развива с бързи темпове.

Река Тигър, Турция

Името на реката няма нищо общо с тигри, наименованието идва от древна шумерска дума, която означава бърза вода и която с течение на времето се е видоизменила до съвременното звучене на името на реката. Река Тигър се споменава в Библията, а в древността се е смятало, че духът на реката е бил могъщ бог, който променял съдбата на хората.

През пролетта нивото на реката се покачва и понякога се стига до наводнения. Топящите се снегове от турските планини пълнят реката и нивото й може да се покачи с няколко метра, тъй като коритото й е доста дълбоко.

Заради това по течението на река Тигър са били построени редица бентове, което предпазват от наводнения, а също така спомагат за напояването на земите около реката, където от древността се отглеждат различни култури. Сред най-големите притоци на река Тигър са Керхе, Дияла, Заб, Ел Узаим.

В средата на деветнадесети век е основана корабна компания, която се отразява много добре на икономиката на градовете, които се намират покрай река Тигър. Благодарение на търговията по река Тигър се осъществява търговска връзка с Русия и с много други държави. През двадесети век е построена железницата и това намалява драстично значението на река Тигър като търговска артерия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати