Азорски острови

Азорски острови

Разположени насред чистите води на Атлантическия океан Азорските острови са смятани за неоткритата перла на туризма. Архипелагът се състои от девет вулканични острова и множество рифове, в които се крият най-различни представители на морския свят. Азорските острови предлагат на своите гости екзотична и девствена природа, невероятно красиви езера, нетипични гледки, дължащи се на оформения от вулканичната лава релеф, вкусна кухня и вечно усещащият се аромат на екзотичните растения.

Малкият архипелаг на Азорските острови е истински рай за любителите на животните и за почитателите на риболова. Тук можете да хванете едни от най-големите акули в света, както и син марлин, който обаче ще трябва да пуснете отново във водата. На Азорските острови е хваната риба, достигаща 500 кг., която е вписана в рекордите на Гинес.

Най-известни са главните градове на архипелага Понта Делгада на остров Сан Мигел и Ангра ду Ероижму на остров Терсейра. Ако имате достатъчно време обаче задължително посетете и остров Пико, който предлага екзотична растителност и остров Грасиоза, известен като Белия остров, на който се въртят перките на многобройните вятърни мелници.

Азорските острови са осеяни с кратери на изгаснали вулкани, които придават необичаен вид на пейзажите, които можете да видите на тях. Вулканите са изригвали доста бавно и затова е било лесно да избягаш от лавата. Вулканът Пико, който се издига сред девствената природа на един от островите, се явява най-голямата планина в Португалия. Местните жители твърдят, че той изглежда всеки ден различен, заради необичайните форми на облаците, които привлича към себе си.

Азорските острови

Азорските острови са открити от потугалците през 15 в., но обликът им е оформен и от фламандците, испанците и англичаните. В превод името им означава Ясребови острови, заради често срещаните тук представители на този вид птици. Макар и не толкова подходящи за плаж тези далечни морски съкровища на Португалия примамват туристите със своята буйна растителност, планински пейзажи и пасторална атмосфера.

Организират се множество разходки с лодки или малки корабчета, на които ще можете да зърнете с очите си истински китове, достигащи дължина от 14 м. Някога ловът на тези гигантски риби е бил основен източник на препитание, но след забраната му през 1987 г., огромните кашалоти се превръщат в най-голямата атракция на островите.

Освен кашалоти можете да срещнете и сини китове, южни малки гърбави китове, тропически гринди и финвали. Ще можете да се насладите на играещите си във водата делфини, а ако сте късметлия можете да зърнете и костенурки карета и риба меч, както и прелитащи над вас рядко срещани птици като жълтоклюн буревестник и буревестник от Мадейра. Пристанището на Орта е най-подходящото място, за да се отправите на разходка в открити води.

Азори

Най-големият остров от архипелага е Фурнаш де Сан Мигел, на който основната атракция е нестандартната кухня. На разположеното в долината на острова вулканично езеро има много пукнатини, над които се издига серна пара, използвана от местните жители за приготвянето на част от традиционните за острова ястия. Стига да си носите подходящи съдове можете и сами да си приготвите каквото пожелаете и да пробвате особения вкус на направеното по най-естествения начин ястие.

Официалната столица на Азорските острови е Понта Делгада, населяван от около 70 000 души. В близост до него се намира първата геотермична електроцентрала, както и множество фабрики за млечни продукти.

Азорските острови често са сравнявани с оцелялата Атлантида, защото са усамотено разположени в Атлантическият океан и все още не са сред популярните туристически дестинации. Тяхното бъдеще наистина е в туризма и те крият в себе си много тайни кътчета, които тепърва ще бъдат преоткривани. Запомнящи са думите на един турист, оприличил ги като "зелен затвор" заради усамотението и спокойствието, което се усеща на тях.

Можете да посетите Азорските острови по всяко време на годината, но препоръчителният период е от май до септември, защото тогава тук царува меко лято с температури около 15-22 градуса. Това е и времето на празниците, които ще оставят незабравими спомени у Вас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
44
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати