Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Национален музей на Сингапур

Национален музей на Сингапур

Национален музей на Сингапур

От градовете, разположени в Далечния Изток, островната държава Сингапур е сред най-предпочитаните туристически дестинации. Тя разполага с множество забележителности, но ако не разполагате с достатъчно време, но имате желание да научите за историята, културата и изкуството на тази забележителна страна, тогава националният музей е точното място за Вас.

Музеят се намира във внушителна мраморна ротонда, построена през 1887 г. в нео-класически стил от полковник Калъм. Идеята за построяването й е свързана с факта, че се е търсил дом, в който да бъде поместен не само музея, но и внушителната колекция на Националната библиотека. Поради бързото разрастване на музейните експонати се налага разширяване на сградата през 2006 г., която днес блести с целия си блясък.

Националният музей на Сингапур е разположен на 18 400 кв. м. и в него чрез различни исторически предмети и произведения на изкуството човек бързо може да придобие представа за историята на града-държава от 14 в. до днес.

Националният музей е разделен тематично на няколко зали, посветени не само на историята, но и на развитието на различните изкуства в страната. Така например в експозицията, озаглавена "Нов живот" ще разберете за историята и развитието на киното и операта чрез разнообразието от сценични костюми, изложени зад витрините.

За любителите-гастрономи музеят е предвидил отделна секция, която показва традициите в сингапурската кухня през периода 1950-1979 г. Особена атракция представляват изложените традиционно ползвани в сингапурските ястия и подправки. За всяка една от тях има подробно описание за какъв вид ястие се използва и ако желаете можете дори да усетите аромата й.

Има зала за предмети и дрехи от ежедневието на жителите на Сингапур, зала, определена за развиването на модните тенденции, зала за първите снимки, направени тук и др.

Акцент се поставя на 11-те съкровища на Сингапур, разкриващи ценни моменти от историята и културата на държавата и нейния народ. Те включват най-ранният каменен надпис, завещанието на Мунши Абфула, баща на модерната литература, златни накити от 14 в., първата направена фотография, портретът на Джон Сингър Сарджънт и на Томас Шентън, траурната катафалка на видния китайски лекар Тан Як Кимоожба, колекцията от кукли, използвани през 19 в. за провеждане на куклен театър и др. Всички тези съкровища са отделени в отделна секции и заедно с номера им са предоставени подробни моменти от историята им.

Национален музей, Сингапур

Това, че Сингапур е съвременна и модерна държава личи по организацията, царяща в музея. Освен стандартните обиколки с екскурзовод, предлагани на различни езици, тук се предлага и т. нар. "Музеен спътник". Това е джобно мултимедийно устройство, което разполага с екран, слушалки и клавиатура. Чрез него ще можете да получите допълнителна информация за всеки експонат.

По този начин се предоставя личен избор за всеки посетител според индивидуалните му интереси. На експонатите, които не Ви интересуват толкова, можете да не отделяте допълнително внимание, докато за други, предмет на любопитството Ви, можете да чуете експертни мнения, документирани със снимков материал, които не са изложени на табелите до експонатите.

Можете да посетите националния музей на Сингапур по всяко време на годината, но за предпочитане е да изберете месеците между февруари и септември.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
43
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати