Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Център на наследството на Чайнатаун

Център на наследството на Чайнатаун

Център на наследството на Чайнатаун

Центърът на наследство Чайнатаун в Сингапур (Chinatown Heritage Centre) e интерактивен музей, в който можете да разберете всичко за историята на възникването на китайския квартал, както и на самата островна държава. Тук ще можете нагледно да видите колко труд и усилия са хвърлили първите китайски заселници, дошли тук с надеждата да съберат достатъчно пари, за да могат да изхранят семействата си.

Те са имали прекалено дълги и тежки работни дни, но въпреки това не са се отказвали. В залите на центъра ще можете да видите как са изглеждали ателиетата им, какви машини и какви инструменти са използвали в началото на 19 в., когато започва тяхното преселение на острова. Сред многобройните документи ще можете да разберете за хиляди трогателни истории, касаещи трудното положение на имигрантите от Китай.

Център на наследството на Чайнатаун

Музеят е разположен на територията на три магазина, които някога са функционирали като работни ателиета. Тук всички вещи се намират във вида, в който са били по време на използването им, а от многобройните снимки и табла с информация ще можете наистина да се върнете почти два века назад и да усетите едновременно умората, но и надеждата на първите китайци, заселили се в Сингапур, мечтаейки за един по-добър живот.

Историята на Чайнатаун започва през 1819 г., когато сър Томас Стамфорд Рафълс основава на територията на днешния основен остров търговски пост, което всъщност бележи началото на основаването на град Сингапур.

Постепенно градът се превръща в най-важното пристанище в региона и тук идват много китайци, които са известни като китайски кулита. Това са нископлатени работници, които целенасочено са привличани от британските колонизатори. Така за китайците се определя района в северозападната част на Сингапур, с което започва и бъдещето на Чайнатаун.

Разходете се и из самия китайски квартал, за да усетите неподправената атмосфера, долавяща се тук. Въпреки че китайските квартали се наричат Чайнатаун само в градовете, в които китайците са малцинство, тук това име и до днес си остава популярно.

Кварталът е особено атрактивен със своите разнообразни къщи, боядисани в пастелни цветове. Те нямат строго определена архитектура, но повечето от тях са във викторианска и барокова архитектура. Можете да се разходите из различните ателиета и да видите занаятчиите по време на работа и многобройните амбулантни търговци, предлагащи всичко от ароматни пръчици до музикални дискове.

Ще можете да станете свидетели на такива древни дейности като китайска калиграфия или рисуване на оризово зърно. В квартала можете да си закупите както ястия от миди и други морски деликатеси, така и сандали от дърво, плетени кошници, китайски чай и ядки.

Можете да посетите центъра на наследството на Чайнатаун по всяко време на годината, но имайте предвид, че най-подходящият период за посещаване на Сингапур се месеците през периода февруари-септември. Тъй като интерактивният музей се намира в центъра на пешеходна търговска зона, няма как да стигнете до него с кола и ще трябва да се придвижите по някоя от съседните улици.

Адревът му е ул. Pagoda Street 48 и работи всеки ден от 9 до 20 ч., като последните посетители трябва да влезнат не по-късно от 19. Входната такса за възрастни е 10 щатски долара, а за деца от 3 до 12 години- 6 щатски долара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати