Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Крепостта Силосо в Сингапур

Крепостта Силосо в Сингапур

Крепостта Силосо в Сингапур

На известният курортен остров Сентоса, собственост на Сингапур, е разположена крепостта Силосо (Fort Siloso), която е превърната във военен музей. В нея се намира единствената реставрирана батарея от общо дванайсет, които са служили за предпазването на Сингапур по време на Втората Световна война. Фортът освен това е и единственото по рода си такова съоръжение в Азия, което да напомня за колонизаторското минало на островната държава.

Коренът на думата се крие в малайската дума, която означава скала. Това се обяснява с факта, че при устието на пристанището на Сингапур е имало огромна скала, изключително опасна за преминаващите кораби и лодки.

Историята на форт Силосо е свързана с процъфтяването на сингапурското пристанище, след като започва да се използва Суецкия канал през 1869 г. Тук се основава търговския пост на британската Източноиндийска компания още през 1819 г. и градът започва да играе ролята на най-важното пристанище в района.

Само около 50 години след основаването на Сингапур като колония в него живеят около 100 000 души. Естествено заради бурното развитие на държавата възниква и нуждата от нейната защита. Така възниква идеята за изграждане на това съоръжение, което според доклада на британски майор, е построено през 1874 г.

През 1930 г. фортът е бил снабден вече със съвременно оборудване и оръжия, сред които скорострелни противоторпедни съоръжения и разнообразни картечници.

Въпреки че идеята на форта е да служи за отбрана от морски нашествия, идващи от южната страна, по време на Втората Световна война се налага всички оръжия да бъдат пренасочени в западна посока, за да може да бъде посрещнато нападението на японците. По време на японската окупация от 1942 - 1945 е, крепостта е превърната в концентрационен лагер за военнопленници.

Крепостта Силосо, Сингапур

През 1974 г. Форт Силосо става военен музей, показващ историята на военните събития и оръжията, използвани по време на тях. За да се обогати експозицията на музея са докарани допълнително и други оръжия, но те са тематично разположени в останалите зали на музея.

За посетителите му са възстановени всички бункери, тунели и зони за съхранение на боеприпаси, което позволява напълно пресъздаване на автентичната обстановка. За това спомагат и восъчните фигури на британските войници, с които по невероятен начин се пресъздават сцени от войната на форта.

Сред огромната колекция на музея изпъкват бойни оръжия, събирани през епохите от 17 в. до Втората Световна война. Можете да разгледате и изложбената част, в която ще се натъкнете на множество снимки и документи, които разказват за военните години.

Можете да посетите музея на крепостта и изложбените зали по всяко време на годината. Той работи всеки ден от 9:00 до 18:00, а таксата му е 8 сингапурски долара. Всеки петък, събота и неделя, както и по време на празнични дни се предлага безплатно посещение от 12:40 и 15:40.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати