Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Църква Св. Богородица Капитолска в Кьолн

Църква Св. Богородица Капитолска в Кьолн

Църква Св. Богородица Капитолска в Кьолн

Католическата базиликата Св. Богородица Капитолска (St. Maria Capitol church), разположена в южната част на Стария град в Кьолн, е най-големият храм от общо 12-те църкви в града, завещани от римско време. Построен е в романски стил и с течение на времето се е оформил като трикорабна базилика с трансепт. След Кьолнската катедрала тя се нарежда сред най-посещаваните католически храмове в града и негова основна атракция.

Сегашната църква е построена на мястото на по-стара, датираща от 1 в. древният римски храм е бил посветен на Капитолийската триада - Юпитер, Юнона и Минерва, от която произхожда и сегашното име на църквата. Храмът има квадратна форма и в него се помещават три светилища. Фрагменти от античния храм са се запазили и до днес и могат да бъдат забелязани от посетителите на католическия храм.

Според историческите данни през 710 г. на мястото на древния храм е построена християнска църква. Неин основател е Плектруда, който е след смъртта си е погребан в нея. Църквата има правоъгълна основа и дълъг коридор и се предполага, че строителните материали за изграждането й са от древноримския храм, който замества. Основава се и манастир, който заедно с църквата, е посветен на Св. Дева Мария.

През 965 архиепископ Бруно прави дарение на църквата "за изграждане на параклиси и манастири" и архиепископът на Кьолн Херман Втори заедно с игуменката Ида решават да построят по-голям храм и започва строежа на днешната постройка. Така през 1049 г. папа Лъв девети заедно с император Хенри Втори полагат първия камък, а през 1065 г. архиепископ Ано Втори освещава сградата.

Църква Св. Богородица Капитолска,  Кьолн

Преди реставрирането на църквата поради пораженията, нанесени от Втората световна война, тя успява почти напълно да запази първоначалния си вид. Малки промени в оформлението са извършени през 1150 г. Тогава са ремонтирани горните стени на северните и южните абсиди. През 1175 г. са уголемени върховете на западните кули.

По време на Втората Световна война градът е бомбардиран и църквата не успява да се спаси, но заради желанието на местните жители този храм да бъде възстановен ремонтите дейности започват бързо след приключването на войната. Започналото през 1956 г. реставриране приключва през 1984 г. Като по чудо от сграда остава непокътната дъбовата врата, която датира от 1065 г., както и 26-те рисунки върху библейски теми, които са издълбани на нея.

Днес в храма се съхранява богата колекция от средновековно изкуство. сред по-интересните експонати са "Херман-Йозеф-Мадона", датираща от края на 12 в., "Разпятието" от 14 в. и "Богородица на трон" от началото на 13 в.

Можете да посетите църквата, посветена на Дева Мария, по всяко време на годината. Имайте предвид, че за нея се плаща входна такса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати