Pochivka.com»Статии и Новини»Острови»Коморските острови

Коморските острови

Нина 2Нина 2
Новак
748
Коморските острови (The Comoros)

Коморските острови (The Comoros) са известни още с името Коморски съюз (the Union of the Comoros). Те представляват независима държава на територията на източна Африка и са с население от над 798 000 души. Коморските острови се намират в Индийския океан. В близост до тази островна държава се намират Мадагаскар и Мозамбик, а също така и Танзания.

Населението на държавата говори на три езика – това са коморският (Comorian), френският и арабският. Столицата на Коморските острови е Морони (Moroni), която се намира на острова Гранд Комор (Grande Comore). Коморските острови включват също така островите Анжуан (Anjouan) и Мохели (Mohéli). Последният остров, който е във владение на Франция, се нарича Майот (Mayotte). Този остров, който е управляван от Франция, е бил единственият, който през седемдесетте години на миналия век е гласувал срещу независимостта на Коморските острови. Коморските острови са една от най-малките африкански държави.

Коморските острови, остров Гранд Комор

Коморските острови са били обитавани от хора още от древни времена. Според археологически проучвания остров Анжуан е бил обитаван от хора през шести век. През дванадесети век всички острови от архипелага падат под арабско владичество. През седемнадесети век португалците са се опитали да основат свои селища на островите, но така и не успели, защото местните жители им дали силен отпор. След това островите започнали да се заселват с хора от арабските страни, както и с бивши обитатели на Мадагаскар. Островите се превърнали и в място, където пиратите докарвали пленниците си.

В края на осемнадесети век населението на островите намалява сериозно заради отвличане на хора с цел продаването им като роби. Това довежда до изчезването на всички жители на остров Майот. През четиридесетте години на деветнадесети век Майот става част от Франция, а в края на века всички Коморски острови се превръщат във френска колония. Тук се отглеждали плантации с кафе и различни видове екзотични подправки. През шестдесетте години на миналия век възниква движения за освобождаване на Коморските острови. След референдум за независимост всички острови освен Майот са отделени от Франция.

Коморските острови са любима дестинация на много туристи. Най-високата точка на островите е вулканът Картала, който се намира на едноименния връх и се издига на височина 2361 метра. Вулканът е действащ, но не е изригвал от известно време.

Коморски острови (The Comoros)

Природата на Коморските острови е много красива. Островите са заобиколени от коралови рифове, има много тропически гори и савани. Интерес за туристите предизвикват огромното количество магазини, в които се продават ароматни екзотични подправки. В столицата на Коморските острови – Морони, може да се види красивата джамия Вендреди (Vendredi), от която се открива великолепна гледка към целия град.

Селцето Итсандра (Itsandra), в което живеят предимно рибари, е много атрактивно за туристите. Посетителите на Коморските острови могат да се насладят на великолепни представители на местната флора и фауна, някои от които не се срещат на други места по света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати