Старата дървена църква Петяиявеси

07.06.2013
Старата дървена църква Петяиявеси

Старата дървена църква Петяиявеси (Petäjävesi) се намира в близост до едноименния финландски град. Тя е построена през шестдесетте години на осемнадесети век и е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Старата църква Петяиявеси е ярък пример за църковната архитектура на скандинавските страни.

В тази църква се съчетават елементи от различни епохи. В нея има както традиционни за финландската църковна архитектура елементи, така и елементи в готически и в ренесансов стил.

Жителите на град Петяиявеси стигнали до идея за собствена църква, след като години наред трябвало да изминават километри, за да стигнати до най-близката църква в местността, която се намирала в град Ямса (Jamsa). Затова те решили да издигнат своя собствена дървена църква. През 1765 година те издигнали храма между две езера – езерото Петяиявеси и езерото Ямсянвеси (Jämsänvesi).

Старата дървена църква Петяиявеси се намирала върху малък участък от суша между езерата и през зимата хората изминавали пътя до храма по леда, а през лятото стигали до там лесно с помощта на малки лодки. Църквата била направена от стволове на дървета, които били обработени по специален начин, за да издържат на климатичните условия и да се запазят за поколенията.

Архитектът на църквата бил Яако Клеметинпойка Лепянен (Jaakko Klemetinpoika Leppänen). Изборът паднал върху него, защото бил известен с майсторенето на дървени църкви. Той бил не само архитект, но и основен майстор по време на издигането на църквата.

Дървена църква Петяиявеси

Внукът му Ерки (Erkki) продължил делото на дядо си и през 1821 година издигнал камбанарията на дървената църква. Камбанарията се намира в левия край на сградата и й придава завършен вид. През двадесетте години на деветнадесети век прозорците на църквата са претърпели значително уголемяване, за да влиза повече светлина в храма.

През 1879 година била построена нова църква в близост до стария дървен храм. Службите започнали да се отслужват в новия храм и старата дървена църква била изоставена. Камбанарията обаче се използвала, както и гробището до църквата. През двадесетте години на двадесети век църквата започнала да се разрушава и дори имало голяма опасност да се срути.

Затова започнали сериозни реставрационни работи. Историци се опитали да насочат вниманието на обществеността към църквата, тъй като тя представлява част от културното наследство на Финландия. През 1994 година старата дървена църква в Петяиявеси била включена в списъка с обекти от световно значение на ЮНЕСКО.

След реставрацията старата църква Петяиявеси се превърнала в туристическа атракция, където през летните месеци туристите могат да видят как се отслужват местните църковни служби. През лятото в църквата често се организират венчавки, тъй като за младоженците в местността е въпрос на чест да се венчаят точно в тази старинна църква.

Старата дървена църква Петяиявеси днес изглежда по същия начин, по който е изглеждала, когато е била току-що построена. Интериорът на храма също е запазен в оригиналния си вид. Той е с висок покрив, което е характерно за готическите храмове.

4.3
Общо гласували: 4
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати