Фару

28.06.2013
Фару

Португалският град Фару (Faro), известен и като Фаро, е предпочитано място за отдих както от хора от Португалия, така и от много чужденци. Разположен е на брега на Атлантически океан и е столица на провинция Алгарв в южната част на страната. Този неголям град, населяван от около 60 000 души, притежава чара на всеки морски град, но тук се усеща една по-особена и задушевна атмосфера.

Това до голяма част се дължи на гостоприемното отношение на местните жители, но се допълва и от многобройните щъркелови гнезда по покривите на къщите, а дългокраките животни не се страхуват от посетителите на Фару и често ги посрещат като свои гости.

Особено голяма популярност набира Фару през 2005 г., когато е провъзгласен от португалското правителство за столица на културата. Това никак не е изненадващо, тъй като този малък град разполага с цели пет музея.

Най-голям интерес предизвиква Археологическия музей, в който сред многобройните находки от римско време можете да зърнете и невероятната мозайка на великана Океан, направена от морски раковини и рачешки крачета.

Фару, Португалия

Самият музей се намира на може би най-спокойното място в градчето. Разположен е в двора на бившия женски манастир „Nossa Senhora da Assunção”, чийто двор се е превърнал в едно от предпочитаните места за разходка.

Друга причина Фару да бъде избран за столица на културата е факта, че той е университетски град. В него се намира известният университет Универсидадъ ду Алгарв, датиращ от 1979 г., който е и единственият държавен университет в португалската провинция.

Славата на Фару като голям образователен център се допълва и от множеството техникуми и училища, които всяка година приемат все повече и повече ученици.

Това, че тук кипи студентски живот естествено означава, че има и най-разнообразни заведения, кръчми и нощни клубове. Ако сте по нощния живот си заслужава да посетите баровете „Património” и „Columbus”, които са сред най-модерните заведения в града.

Разходете се по площада на катедралата и надникнете в самата катедрала. Тя очарова всеки свой посетител с декорацията на интериора си и правилната форма на археологическата си конструкция.

Тя е най-внушителната сграда на площада, но интерес предизвиква и сградата на кметството. Ако поседнете в намиращото се тук кафене, ще можете да се насладите на прекрасната гледка, вдъхваща свежест.

Сред основните забележителности на Фару е църквата „Igreja do Carmo”, изградена в бароков стил. Може би ако сте със слабо сърце, не е най-подходящото място за Вас, защото стените и тавана на костницата й са покрити с черепи на хора. Това в никакъв случай не е направено, за да сплаши посетителите на църквата, а за да се покаже преходността на всичко земно.

Фару е известен сред любителите на футбола и с футболния си отбор Спортинг Клуб Фаренсе и със стадиона Щадийо ду Алгарв, разположен в покрайнините на града. Освен този популярен футболен отбор Фару разполага с още два футболни отбора, което за такъв малък град си е истинско спортно постижение.

Фару е лесно достъпна туристическа дестинация, тъй като тук се намира второто по важност летище в Португалия, което се е превърнало във вратата към вътрешността на регион Алгарв.

То освен това има директни полети до най-важните европейски столици и градове. Тъй като Фару разполага и с няколко кея, можете спокойно да се разходите и из залива Кадис и да наблюдавате морските обитатели.

4.3
Общо гласували: 3
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати