Браганса

20.10.2013
Замък Браганса

Град Браганса (Bragança) се намира в североизточната част на Португалия, на около 400 км от Лисабон. Той е столица на едноименната област и е населяван от около 20 300 души. Предполага се, че името на града идва от династията Браганса, която е управлявала страната през периода 1640-1910 г. Макар и не толкова известен, този португалски град има с какво да зарадва своите посетители.

Браганса се е развил от малко селце и има вековна история, започваща от римски времена. Жителите му спазват вековни традиции и са силно религиозни. Впечатление прави искрената им вяра и честването на различни религиозни празници, които обикновено започват със свещената литургия и завършват с празнични шествия по улиците на града със статуи на почитаните светци.

Цялото това празненство приключва с много музика, танци, а понякога и с фойерверки и ако попаднете в града по време на някое от празничните шествия ще можете да усетите истинската атмосфера на Браганса.

Основна забележителност в града е замъкът Браганса, който се състои от централна квадратна кула и с внушителните си размери се вижда отдалеч. Тя е построена от крал Санчо Първи през 1187 г., но през следващите 200 години непрекъснато е обновявана и достроявана. Крепостта е използвана за семеен замък от династията Браганса, а днес в нея се помещава военният музей. Можете да посетите и терасата на кулата, от която се открива чудесна панорамна гледка към целия град.

Друга забележителност е сградата Munitsipalis Domus. Тя датира още от римски времена и е служила за граждански съд, в който са се решавали спорове между търговци и собственици на земя. Тази постройка е една от малкото запазили се от римско време постройки в Португалия.

Интерес представлява църквата на Сан Висенте, която датира от 13 в. Освен че разполага с много ценни предмети и позлатени произведения на изкуството от 17 в., църквата е известна и с това, че в нея тайно са се венчали крал дон Пердо и Инес де Кастро.

Браганса

Ако сте почитатели на музеите, можете да посетите прелестния музей на града, в който ще се натъкнете на много археологически находки и предмети на религиозното изкуство. Освен че в него ще научите много за историята на града, ще можете да зърнете с очите си и средновековни инструменти за мъчение, плочи с римски надписи, различни скулптури, живопис и керамични произведения на изкуството от периода 15- 20 в.

В близост до Браганса се намира и Национален парк Монтезиньо, който заема площ от 70 000 хектара. Той се счита за едно от най-дивите места в Европа, които не са успели да бъдат засегнати от човешката ръка. Дом е на много вълци, глигани, златни орли, ястреби и видри, както и на много редки и застрашени от изчезване животни и растения.

На територията на Монтезиньо са пръснати и множество малки китни селца, всяко отличаващо се със своята индивидуалност. Ще видите и множество гълъбарници, в които пернатите се отглеждат, за да бъдат консумирани от хората, а подът им е покрит със специални постели, тъй като гълъбовата тор е високо ценена за посевите.

Можете да посетите Браганса по всяко време на годината, но за предпочитане е да изберете по-топлите месеци, защото така ще можете да се насладите и на зеленината на заобикалящата го природа.

4
Общо гласували: 4
5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати