Евксиноград

Нина 2Нина 2
Новак
748
Дворец Евксиноград

Евксиноград (Euxinograd) е дворец, построен за княз Александър Батенберг (Alexander Battenberg) и е една от забележителностите на град Варна. Красивата сграда, която привлича посетители от страната и чужбина, се намира в близост до Морската градина на Варна. Дворецът днес изпълнява функцията на резиденция на правителството. Той може да бъде посетен като музей, но се изисква предварително записване на ден и час.

Строителството на двореца е започнало през 1882 г. Разкошната сграда е трябвало да изпълнява функцията на лятна резиденция на княза, който е имал амбициите да превърне Варна в лятна столица на княжество България. Земята, на която е построен дворецът, е била подарена на княз Александър Батенберг от гръцкото епископство.

С времето площта на парцела земя около резиденцията бил разширяван, докато не достигнал 80 хектара. Първоначалното име на двореца не било Евксиноград. Той бил известен като двореца Сандрово (Sandrovo), като наименованието било вдъхновено от италианското галено име на княза, когото близките му наричали Сандро (Sandro).

Мястото, където князът си почива през лятото, все още не е този красив дворец, какъвто съвременниците познават. Той се задоволява с много по-скромната по това време резиденция, създадена при преустройството на старинен манастир, който се е намирал в землището на подарената на княза земя.

Евксиноград

На мястото, където князът е прекарвал лятото, са се намирали два старинни манастира – Свети Димитрий (St Demetrius) и свети Константин (St Constantine). Според легендата в манастира Свети Димитрий е била вградена малка частица от кръста, на който е бил разпънат Христос.

Лятната резиденция Евксиноград започва да се строи на мястото, където се е намирал манастирът Свети Димитър. За 3 години се построява сградата на двореца.

Съпругата на цар Фердинанд, Мария-Луиза (Marie Louise) не харесвала името на двореца и променила името му на Евксиноград. Тя се вдъхновила от гръцкото наименование на Черно море, което е известно като гостоприемното море, затова променила името на двореца на гостоприемния град. С разширяването на земята около двореца имението заприличало на малък град.

Евксиноград, Варна

Самият дворец Евксиноград се строи встрани от предишната лятна резиденция, която става известна като Тунела (Tunela). Големият дворец се построява по времето на Фердинанд и е направен с голям замах и без пестене на средства.

За построяването на сградата е бил нает архитектът Виктор Румпелмайер (Viktor Rumpelmayer), който по онова време е бил сред изтъкнатите европейски архитекти. Той създава дворец във френски стил, а в създаването на парка се включват прочути за времето си градинари и ландшафни архитекти.

Дворецът Евксиноград се издига на три етажа. Най-горният етаж е служел за помещение за прислугата, вторият е бил отделен за спални на царя и неговото семейство. На първия етаж са се разполагали салонът, музикалната зала и много други зали, където са приемани важни гости от страната и чужбина.

Към двореца има и изба, която слиза две нива под основната сграда. Избата е известна и днес с производството на едни от най-добрите вина в страната. Запазен е част от първоначалния интериор на двореца, който включва разкошни полилеи с монограми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
54
44
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати