Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Музея на Салвадор Дали

Музея на Салвадор Дали

Музея на Салвадор Дали

Световноизвестният театър-музей на Салвадор Дали се намира във Фигерас, Испания, където е и родното място на талантливия художник. Разположен е в сградата на някогашен общински театър, но Салвадор Дали полага неимоверни усилия да превърне това място в най-забележителната сграда в града.

Самият той казва, че желанието му да направи такъв музей е продиктувано от: „Първо - защото аз съм наистина театрален художник, второ, защото театърът стои точно срещу църквата, където съм бил кръстен и трето, защото именно в този театър, беше първата ми публична изложба…”

Днес Музеят на Салвадор Дали е вторият по посещаемост музей в Испания. Макар всеки да е чувал за скандалните идеи на неповторимия творец, тук наистина ще можете да усетите неговата гениалност. Сградата е боядисана в ярко червен цвят и веднага на очите на посетителите се набиват малките хлебчета, с които е украсена фасадата и огромните жълти яйца, които се редуват с голи женски фигури.

Предполага се, че предпочитанието към хлебчетата се дължи на факта, че по време на Втората световна война населението на Фигерас се е изхранвало именно с тях. Но не си мислете, че Музеят на Салвадор Дали е посещаван само, за да се разгледа уникалната сграда, в която се помещава и която сама по себе си е произведение на изкуството.

Самият Салвадор Дали казва: „ …аз искам моят музей да бъде истински лабиринт, огромен сюрреалистичен обект. Това ще бъде истински театрален музей и идващите тук ще си отиват, стреснати, сякаш събудени от театрален сън…”

Влизайки в музея впечатление ще Ви направи паметника на Жан Мейсоние - художник, от когото Дали бил запленен. Той е издигнат върху пиедестал от автомобилни гуми и се намира в двора на музея, на малък площад, известен като "Гала-Дали".

Интериорът на музея е направо зашеметяващ. В кръглия двор е изложена любимата кола на Дали, а в криптата е погребан самия любимец на всички сюрреалисти - самият Салвадор Дали.

Музея на Салвадор Дали, Фигерас

Ако пуснете монета в процепа на Кадилака, поставеният върху него чадър се отдръпва и върху шофьора на превозното средство започва да вали дъжд. Върху покрива на кадилака има статуя на Ернст Фукс, бюст на Жирадон и лодката на Гала, възлюбената на Дали.

Вътрешният двор е покрит със скелети на животни, голи тела, умивалници и всякакви предмети, които се използват през ежедневието в 20 в.

Навлизайки в централната част на сградата ще видите картината "Душата на човека" видяна през погледа на Дали. Дори и да сте я виждали, когато се озовете лице в лице с оригинала, наистина ще се стреснете. Следва огромното изображение на Гала, което чрез оптическа игра е вплетено в портрет на Линкйлн. Друг пример за този вид игра на Дали е платното, на което хем виждаш октопод, хем портрета на Бетховен.

Отделете си цял един ден, за да разгледате Музея на Салвадор Дали. В него всичко е странно и няма нито един обичане предмет, с което гениалният творец сякаш се надсмива над обикновените хора, които се стряскат и шокират от показаната екстравагантност.

Можете да посетите Музея на Салвадор Дали по всяко време на годината. Работното му време е странно като създателят му, защото той работи докато има посетители, понякога и до 24 ч.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати