Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Крепостни стени на Диарбекир

Крепостни стени на Диарбекир

Крепостни стени на Диарбекир

Едва ли има човек в света, който да не е чувал за Великата китайска стена, но не всеки знае коя е втората по-големина крепостна стена. Тя се намира в турския град Диарбекир, който все по-често се среща като град Диярбакър. Заради своите размери се обмисля Диарбекирската стена да бъде включена в Списъка на Световното Културно Наследство на ЮНЕСКО, с което ще се осигури нейното съхранение за следващите поколения.

В близост до Диарбекир се намират Черните планини, които някога са били активен вулкан. При изригването му се е образувал пласт от черен базалтов камък, който е използван за изграждането на крепостната стена. От този материал е направена само външността на стената, а вътрешността й е от тухли, като на много участъци са оставени места, които да играят ролята на скривалища или на складове, в които да се съхраняват боеприпасите.

Градските крепостни стени в Диарбекир са висока 12 м., укрепени са с 16 мощни кули и над 80 наблюдателници. Ако не можете да си визуализирате нейното величие, си представете, че най-високата стена в света, Великата китайска стена, е висока 8 м., а Адриановият вал и Антониновият вал са високи по 3 м.

Стената заобикаля Стария град на Диарбекир и така образува кръг, равняващ се на 5.5 км. дължина.

През годините Диарбекирската крепостна стена е реставрирана и уголемявана на няколко пъти. През 342 г. е съборена и изградена наново от римския император Константин Втори, който освен това я удебелява.

Не е известно кога точно е започнало изграждането на крепостните стени, нито кои са техните майстори, но се предполага, че са на възраст от около 8 хиляди години.

Крепостни стени,Диарбекир

Крепостни стени на Диарбекир разполагат с 4 огромни порти, а в югозападната й част се намират кулите, назовавани "Евли Беден"и "Йеди Кардеш", Те се считат за изключителен пример в областта на световната военна архитектура. На тях можете и днес да видите надпис с арабска азбука, който представлява прекрасен екземпляр на традиционното калиграфско изкуство.

В момента е започната процедурата по подготовката на документацията, изисквана при подаването на молбата за включване на крепостните стени на Диарбекир в Списъка на Световното Културно Наследство на световно известната организация ЮНЕСКО. Това се отнася и до историческия Стар град, намиращ се в границите на крепостта, който има вековна история и може да се похвали с множество архитектурни шедьоври.

За да бъде осъществено това, в Диарбекир текат реставрационни дейности, за да може да се пресъздаде автентичния исторически облик на целия квартал. Всички по-нови сгради, които не отговарят на автентичния вид на Стария Диарбекир се бутат и ако е необходимо на тяхно място се поставят постройки, съответстващи на архитектурния вид на останалите.

Предвижда се в Списъка на Световното Културно Наследство освен Стария град, обграден от крепостните стени, да бъдат включени и градините Хавсел, намиращи се на брега на река Тигър.

Можете да посетите Крепостните стени на Диарбекир по всяко време на годината, но имайте предвид, че през летните месеци времето може да е прекалено горещо. Отделете си достатъчно време, за да можете да разгледате на спокойствие целия Стар град, защото в него определено има какво да се види.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати