Нови Пазар, Сърбия

13.01.2014
Нови Пазар, Сърбия

Нови Пазар (Novi Pazar) е град в Сърбия с население от над 67 000 души. Мястото, където днес се намира град Нови Пазар, е било обитавано от хора още от древни времена. По тези места са живеели римляни, за което свидетелстват артефакти от онова време.

Градът е известен като обединение на мюсюлмани и християни. В близост до града се намира историческото място Рас, което през девети век е изпълнявало функцията на столица на държавата. Днес това място, на което се издига старинен манастир, построен през средните векове, е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Град Нови Пазар се намира в района Санджак Рашка, известен с историческата си ценност. Градът е разположен край река Рашка.

Град Нови Пазар се е разраснал до мястото, което е било столица, и е процъфтявал. Той е бил основан през 1459 година от Османския военнокомандващ Иса-Бег, известен като основател на град Сараево. Той създава Нови пазар като търговски център. Самото име на града означава Нов пазар и идеята е била той да се развие като център за търговия с различни стоки.

Нови Пазар получава името си като антоним на съседно селище, наречено Ески Базар, което в превод означава старият пазар. След основаването на Нови Пазар в града са построени веднага задължителните мюсюлмански сгради – разкошна джамия и турска баня. Изграден е огромен за онова време пазар, където започва бурна размяна на стоки от различни градове и държави.

Свети Петър и Павел в Нови Пазар

През петнадесети век градът е превзет от турците, но няколко години по-късно е освободен от сърбите. От това време количеството на мюсюлманите и на християните в града се разпределя почти по равно.

Нови Пазар нееднократно е бил във владение на турци и на сърби, което също е допринесло за смесената му религия. За това, че мюсюлмани и християни векове наред живеят в съгласие, свидетелстват много архитектурни монументи, характерни както за едната, така и за другата религия.

В града могат да се видят както джамии с минарета, така и християнски църкви. Сред християнските храмове се отличава църквата на Свети апостоли Петър и Павел. Тя е изградена за пръв път по времето на римското владичество, но след това нееднократно е разрушавана и издигана наново.

Сред мюсюлманските емблематични постройки в града е джамията Атун-Алем. Тя е била издигната през шестнадесети век и е много красива. В града има много мюсюлмански монументи, впечатляваща за туристите е и старата мюсюлманска крепост, руините на която все още са добре запазени.

През вековете град Нови Пазар е имал важно стратегическо значение, тъй като се е намирал на важен търговски път. През град Нови Пазар се е стигало до Сараево, а също така до Белград и до Константинопол.

След Втората Световна война градът губи стратегическото си значение, но днес е известен сред туристите като едно от местата с интересни монументи, характерни за традициите на турската архитектура, както и с много християнски монументи. В близост до града се намират национален парк Копаоник и старинният манастир Боняска.

4.2
Общо гласували: 5
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати