Форт Каре

Форт Каре, Антиб

Във френския град Антиб, разположен на Френската ривиера, се намира една изключително красива крепост, известна като Форт Каре (Fort Carré), което в превод означава Квадратната крепост. Тя е доста добре запазена и е сред основите забележителности на града. От нея човек лесно може да придобие представа за бурното минало на града, който има вековна история.

Крепостта е изградена на полуостров, на който е имало древен римски параклис, езически храм, посветен на Меркурий, и две църкви. Цялата конструкция на крепостта е изграждана постепенно, докато накрая се е оформила квадратната й форма.

Форт Каре, Антиб

Знае се, че първите укрепления са били построени от римляните, но през Средновековието на целия град са вдъхнати нови защитни сили. През 1553 г. на мястото на старинен параклис е изградена кулата, известна като La Tour Saint-Florent. Вграденият в нея древен храм е открит при направени археологически разкопки в района на форта.

През 1565 г. Хенри Трети нарежда да бъде построена четвъртата кула, поради което укреплението започва да се нарича Форт Каре. След малко повече от век известният френски инженер Вобан получава нареждане да засили укреплението. Тогава се добавят траверси за защита от пожар, както и някои изключително полезни съоръжения, които да бъдат използвани, ако крепостта бъде бомбардирана с гюлета.

Вобан добавя и външните стени и увеличава местата, на които да бъдат разположени оръдията. Така крепостта е имала възможност да бъде защитена от 18 оръдия. Заради ангажираността на Вобан по военното съоръжение, Форт Каре понякога е наричан и Форт Вобан.

През 1880 г. Форт Каре престава да изпълнява своите военни функции и е изоставен. През 1938 г. е обявен за исторически паметник и след като става собственост на град Антиб през 1997 г. е направена мащабна реставрация, извършена от асоциацията Du Vieux Manoir. От септември до декември 1939 г. крепостта служи за задържане на германски граждани и бивши австрийски бежанци, които правителството на Деладие е считало за врагове на Франция.

Името на Форт Каре се свързва и с други интересни моменти от съвременната история. Тук са снимани части от филма за Джеймс Бонд, а в подножието на форта е изграден стадион, който е бил домакин на големи спортни събития, като четвърт-финалния мач на Световното първенство между Швеция и Куба през 1938 г.

Макар че външните стени на форта, гледащи към морето, са доста обрасли, Форт Каре е в много добро състояние. Можете да посетите крепостта с помощта на екскурзовод, от който да получите допълнителна информация за историята на укреплението. Входната такса е 3 евро.

Можете да посетите Форт Каре по всяко време на годината, но като се има предвид, че Антиб е част от френската Ривиера, със сигурност е по-добре да организирате почивката си в града през летните месеци. Освен на крепостта очите Ви ще се порадват на многобройните луксозни вили на известни знаменитости, които често отсядат в Антиб.

Това може да Ви подскаже, че цените на настаняването и на храната в никакъв случай не са ниски и е по-добре да се отседнете в някой близко намиращ се град, от който лесно да стигате до Антиб и френската Ривиера.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати