Базиликата Сан Антонио в Падуа

03.07.2013
Базилика Сан Антонио, Падуа

В италианския град Падуа, известен с многобройните си забележителности, се намира и една величествена базилика, посветена на Сан Антонио (Basilica of Saint Anthony of Padua), която всяка година буди все по голям интерес у местни и чуждестранни туристи. Тя е римо-католически храм, признат като minor basilica. Тя няма определен архитектурен стил, тъй като през вековете е променя многократно и са добавяни нови и нови елементи според модата на времето.

Макар и да не е най-главната църква в Падуа (тази чест се пада на катедралата, посветена на Дева Мария), базиликата Сан Антонио е сред най-посещаваните католически храмове и пред площада й често се натрупват тълпи от поклонници. Тя поразява всички минувачи с размерите и сложността на оформлението си. Първоначалният и строг гръб, решен в романски стил, днес не се набива на очи, защото е скрит зад множество постройки.

Сан Антонио се счита за един от най-почитаните светци в Италия. Това е светеца, покровител на децата, бедните и пътуващите. Наричат го "бащата на науката, Светлината на Италия, Учителя на живота, на слънцето в Падуа". Базиликата в Падуа е посветена на Св. Антонио, който е живял около две години в града и почти веднага след смъртта си е канонизиран за светец.

Не трябва да се бъркате със Св. Антон Велики. В случая става въпрос за францискански монах, който макар и кратко (живял е около 36 години) е водил хубав, активен и полезен живот. Става известен със своите добрини и извънредно красноречие не само в Падуа, но и в цяла Италия. Умира през 1231 г. и по негово желание е погребан в малък параклис, върху който е построена днешната величествена базилика.

Строежът на базиликата отнема около 66 години, което в сравнение с останалите мащабни проекти е сравнително бързо. Украсата й обаче е направена поетапно, като непрекъснато са се добавяли нови елементи, както по фасадата й, така и в интериора.

Влизайки във вътрешността на базиликата няма как да не се възхитите на прелестния й олтар, над който се е трудил световноизвестния Донатело.

Базилика Сан Антонио в Падуа

В предната част на базиликата има огромна скулптура, направена от майсторските ръце на Донатело, която се смята за първия граждански паметник на Възраждането в Италия. Изваян е римския император Марк Аврелий Втори, облечен в характерното римско военно облекло и възседнал коня си. Черната фигура на императора на фона на червените тухлени стени изглежда наистина изключително величествено.

Няма как да бъде описан подробно интериорът на базиликата, защото той е изключително богато украсен. Накъдето и да се обърнете ще видите истински шедьоври на скулптурата и изобразителното изкуство.

Някои сравняват базиликата Сан Антонио с катедралата Сан Марко във Венеция заради огромните й византийски куполи. Съседните й камбанарии пък напомнят донякъде минаретата на джамиите.

В базиликата Сан Антонио е погребана и друга известна личност от италианската история - Еразмо га Нарни (1370-1443), известен като Войник на съдбата. Благодарение на смелостта и хитрината си той става популярен наемник, който често е бил използван от папите и през 1437 г. става владетел на Падуа.

Както в повечето църкви и тук е забранено да се снима, така че не е необходимо да си носите фотоапарат. Чувствата, които ще изпитате обаче влизайки в този Божи храм ще бъдат наистина незабравими и лесно ще можете мислено да възстановите величествения вид на базиликата Сан Антонио дори и да изминат години, откакто сте я посетили.

4.5
Общо гласували: 6
5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати