Старият град в Харар

30.10.2013
Харар

Етиопия е една от най-старите африкански държави. Известна е като Страната на Африканския рог и е с най-голямата надморска височина на африканския континент. Тук са намерили подслон хора от различни племена, езикови групи и религии, което превръща Етиопия в една много интересна страна.

Въпреки че туризмът тук е слабо развит и че на много места липсва и най-елементарната туристическа инфраструктура, тази африканска държава наистина има с какво да Ви изненада. Тя разполага с множество забележителни градове, сред които особено внимание заслужава древния град Харар (Harar).

Той се намира на висок хълмист терен, заобиколен от необятни равнини. И Харар, както Тамбукту, в продължение на дълги години, е бил забранен за друговерци. Това го превръща в един изключително интересен обект, тъй като много малко неща се знаят за него.

Днес Харар се поставя на равно място с такива природни местности, които са обявени от ЮНЕСКО за природни паметници на природното наследство, като Великата Китайска стена, Големия каньон в САЩ и Акропола в Гърция. Градът е известен като център на ислямската вяра, нареждайки се на четвърто място като свещен град след Мека, Медина и Йерусалим.

Харар е най-прочут със своите крепостни стени, които някога са ограждали древните джамии и криволичещите улички. Те са достигала височина от 4 метра и на места са доста запазени. Това е причината жителите на града да се опитват да превърнат родния си град в туристически център.

Заради изключително красивата си природа древният град наскоро беше включен в Списъка на ЮНЕСКО за световно природно наследство. Предполага се, че това ще помогне на Харар да изгради своята туристическа инфраструктура, защото в момента тук липсват всякакви съвременни удобства, а недостигът на вода е основен фактор за изграждането им.

Най-добре е да разгледате града пеша или на гърба на камила. Разходете се из тесните улички и разгледайте къщите, от които често се подават закачени кошници, истинско произведение на изкуството. Посетете и бившия дом на френския поет Артур Рембо, който е превърнат в художествена галерия. Тук ще можете да разгледате съвременни фотографии и интересни етиопски занаятчийски предмети.

Ако решите да посетите този древен град, по време на посещението Ви из етиопските зами, не забравяйте да пробвате и кафето. Според мнозина именно тук за първи път това растение е започнало да се отглежда и из уличките на града винаги се носи силния аромат на кафе. Не си мислете, че ще намерите луксозни кафенета, но поръчвайки си тази ободрителна напитка в някое от местните заведения, ще можете да усетите автентичното очарования на този африкански град.

Особено интересен е местния ритуал на хранене на хиените. Той се провежда всяка вечер и е нещо, което няма къде другаде по света да видите. Тези грозни на вид животни лакомо изяждат подадената им храна и на следващия ден, подобно на гальовни котенца, се връщат за полагащата им се дажба.

Можете да посетите Етиопия и нейният древен град Харар по всяко време на годината, но препоръчителни за пътуване са месеците от октомври до май. Имайте предвид, че при влизането в страната Ви е необходим международен имунизационен паспорт с нанесена валидна имунизация против жълта треска. Също така се препоръчва имунизация против тетанус, дифтерия, хепатит А, полиомиелит, малария, тиф, бяс и менингит.

4.5
Общо гласували: 4
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати