Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Трите крепости в Белинзона

Трите крепости в Белинзона

Трите крепости в Белинзона

В швейцарския кантон Тичино се намира един изключително красив град, който заради своята значимост е обявен за столица на кантона. Това е Белинзона, характеризиращ се с изключително красива природа, тъй като е разположен сред живописната долина около река Тичино. Той се радва на голяма популярност от туристите не само заради великолепните пейзажи, но и заради трите величествени замъка, с които разполага.

Белинзона е известен като "Вратата към Алпите" и като "Градът на Дворците". Неговите три основни забележителности- крепостите Castelgrande, Montebello и Sasso Corbaro са включени в списъка на ЮНЕСКО заа световното наследство заедно с историческия център на града. Крепостите са изключителен пример за края на средновековната отбранителна архитектура.

Масивните кули на Кастелгранде се извисяват високо в центъра на града. Строежът му е започнат още по времето на римляните, които през 4 в. изграждат малък форт. През годините той постепенно започва да се разширява и обновява докато накрая се превръща в една от основните крепости за защита на северните райони.

Последователно е разширяван от остготите, византийците, лангобардите, франките и управителите на Милано. По този начин се получава внушително творение, което и днес има доста заплашителен вид. Някои исторически части са били разрушени по времето на управлението на херцозите от Милано, които се заемат с обновяването на крепостта.

Кастелгранде

Комплексът придобива завършен вид след намесата на архитект Галфети Аврелио, който добавя красивата пътека, водеща до централния площад Пиаца дел Соле. За отличителни черти на замъка се смятат Бялата кула, датираща от 13 в. и Черната кула от 14 в. Можете да посетите замъка всеки ден без понеделник от 10 до 18 ч. От четвъртък до неделя той има удължено работно време, продължаващо до 22 ч. Входът до Кастелгранде е свободен.

Замъкът Монтебело датира от 13 в., но е непрекъснато разширяван и обновяван. Завършеният си вид постига през 15 в., но малко след това е изоставен. Наскоро е реставриран и се превръща в една от основните атракции на Белинзона.

На височина от 462 метра над морското равнище, на върха на скала с изглед към долината се издига замъка Сасо Корбаро. Той е построен в края на 15 в. само за шест месеца. Свързан е със замъка Кастелгранде, намиращ се в противоположния край на долината с път, ограден от мощни стени. Дължината му е около 700 метра и днес тук често ще видите колоездачи.

Сасо Корбаро

Първа е построена през 1478 г. североизточната кула, по късно се добавят стените и югозападната кула. През период 15- 17 в. замъкът на няколко пъти е опожаряван и засяган от мълнии и след 1900 г. е изоставен.

Днес в него се помещава малък, но очарователен музей, който можете също да посетите и от който ще разберете любопитни факти, свързани с историята на Сасо Корбаро. В замъка особен интерес предизвиква залата Emma Poglia, която е цялата облицована с орехово дърво, а по стените се виждат гербовете на семейството, притежавало някога двореца.

През 16 в. река Тичино прелива и причинява наводнение в Белинзона, което довежда до частично разрушаване на мощните стени, ограждащи прехода до Castelgrande.

Можете да посетите Белинзона и нейните красиви замъци по всяко време на годината, но ако искате да се разходите и из красивата природа на града и да се насладите на великолепните алпийски гледки, е добре да изберете по-топлите летни месеци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати