Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Катедралата на Св. Яков в Шибеник

Катедралата на Св. Яков в Шибеник

Катедралата на Св. Яков в Шибеник

На далматинското крайбрежие на Хърватия се намира един приказен град, който разполага с многобройни забележителност. Причината обаче да бъде толкова популярен не е изключително красивата му природа, многобройните плажове или древните му църкви.

Туристи от всички краища на света идват в Шибеник, за да разгледат катедралата, посветена на Св. Яков, която е единствената катедрала в Европа, построена само от камък. Заради нейната великолепна архитектура и заради запазеният й вид тя е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследсвто и всяка година се радва на все по-оживен интерес.

Въпреки че Шибеник е приказен град причина той да фигурира на туристическата карта е катедралата на Св. Яков, която е истински строителен феномен. Тя датира от 15 в. и е дело на трима майстори, които последователно са работили над нея.

През първата половина на 14 в. се взема решение на мястото на остарялата църква, посветена на Св. Яков, да бъде издигната нова, по-изискана катедрала. Избран е проектът на Франческо ди Джакомо, който през 1431 г. се залавя за работа. Наследява го Хеоргиус Матей Далматикус, а по-късно над нея работи и НИколо ди Джовани Фиорентино. Всички те развиват структура, изградена само от камък, което само по себе си е впечатляващо.

За съвременните архитекти и днес е чудо, че още през 15 в. строителите на Катедралата на Св. Яков в Шибеник са използвали толкова находчиви методи за сводовете и купола. Впечатляваща е смесицата между готическото и ренесансовото изкуство, които напълно си хармонизират. От нея историците черпят информация за силния обмен на информация, който са имали Северна Италия, Далмация и Тоскана по отношение на изгражадне на монументалните постройки през 15 и 16 в.

Катедралата на Св. Яков в Шибеник е завършена през 1535 г. Има дължина от почти 40 м. и широчина около 15 м. Куполът й е висок 38 м. Интериорът й е очертан върху западната фасада и е истинско произведение на изкуството.

Катедралата на Св. Яков, Шибеник

Баптистерият й е под нивото на пода, а великолепните параклиси, балкони и тронове са в пълен унисон с драматичния релеф на околностите на града. В късноготически вътрешен двор е разположен дворецът на епископа на града. За уникален се счита и интериорът на катедралата заради веероятната игра на светлината.

Може би най-впечатляващото нещо в Катедралата на Св. Яков в Шибеник са 74-те каменни глави, заобикалящи фасадата й. Те оформят фриза на катедралата, но и до ден днешен не е ясно дали изобразяват реално съществували хора. Изобразени са лицата на жени, мъже и деца, които са поставени тук сякаш, за да пазят катедралата и да помагат на Св. Яков за опазване на мира в града.

След като посетите катедралата на Св. Яков в Шибеник можете да се разходите и из другите забележителности на града. Непременно разгледайте крепостта и църквата на Св. Варвара. По-голяма част от сградите тук са построени под влиянието на Венецианските тенденции в архитектурата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати