Pochivka.com»Статии и Новини»Реки»Долното течение на река Омо

Долното течение на река Омо

Долното течение на река Омо

Африканската държава Етиопия е известна по света не само като една от най-бедните държави, но и като една от най-тайнствените територии. Тя завладява всеки неин посетител с внушителни монументи и планински релеф. Една от най-интересните нейни забележителности е разположената в югозападните части на страната, долина Омо.

Поради голямото разнообразие на животни и хора, които обитават долината, тя се счита за едно от най-уникалните места в цяла Африка. Районът е известен сред туристите и гостите на Етиопия със своето разнообразие и култура.

Долното течение на река Омо

Смята се, че долина река Омо е дом на над 200 000 племенни хора и на голямо разнообразие от животни. Тук ще срещнете големи популации от крокодили и хипопотами, както и много отровни змии. Това е причина в долината да има два национални парка - национален парк Омо и национален парк Маго.

Те са дом на по-голямата част от дивата природа в долината и са често посещавани от изследователи-зоолози.

Река Омо минава през долината и се влива в езеро Туркана. Тя има огромно значение за живота в Южна Етиопия, който без нея би бил невъзможен. Благодарение на Омо животните, растенията и хората успяват да оцелеят.

Особен интерес представлява долното течение на река Омо, което заедно с езеро Туркана, разположено в Кения, е включено в Списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Причина за това е факта, че тук са открити едни от най-ранните вкаменелости.

Тяхното анализиране и изследване има огромно значение за изучаването на човешката еволюция. Най-силен интерес за учените представляват вкаменелостите на хомо грацилис, от които може да бъде извлечена изключително ценна информация.

Причина да бъдат открити тези вкаменелости е, че по долното течение на река Омо има много места с утаечни депозити, които са произвели множество фосили. Голяма част от тях ни връщат чак в периода, известен като плиоцен.

Според официално приетата версия за историята на човешкия вид, преди около 4 милиона години, през плиоцена, един от видовете на маймуната Ramapithecus слязъл от дърветата с цел да търси храна из африканската савана и така поставил началото на процес, довел до появата на съвременния човек. Предполага се, че от предците ни маймуни са се развили поне шест вида човекоподобни.

Един от тях е т. нар. Аustralopithecus, което в превод означава "южна маймуна". По долното течение на река Омо са открити фрагменти именно от този вид човекоподобна маймуна - нещо, което е наистина изумително. Истинска рядкост е да бъдат открити вкаменелости от плиоцена. Това е втората епоха от неогенния период на неозойската ера, продължила между 5.3 и 1.8 млн. г. преди наши дни.

Освен вкаменелости, по долното течение на река Омо са открити и древни каменни сечива, които се превръщат в доказателство за най-старите известни технически дейности на праисторическите хора. Всички открити вещи, както и самите фосили, хвърлят светлина върху най-ранните етапи от развитието на човешката история.

Долното течение на река Омо е включено в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство с цел да бъде съхранено за следващите поколения. На този етап не се предвиждат специални дейности и проекти за запазването му, въпреки че обектът е донякъде уязвим. В района има чести грабежи и се внимава долината да бъде запазена за научноизследователски цели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати