Pochivka.com»Статии и Новини»Реки»Долното течение на река Аваш

Долното течение на река Аваш

Долното течение на река Аваш

В източната част на Етиопия е разположена долината на река Аваш. Те сред основните забележителности на африканската държава не само заради голямото разнообразие на животни, които я обитават, но и заради откритите части от кости на праисторически хора.

Днес долното течение на река Аваш (Lower Valley of the Awash) е включено в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, тъй като се явява един от най-важните палеонтологични обекти на африканския континент.

река Аваш

Национален парк Аваш е разположен в Източноафриканския грабен и обхваща вулкан Фантале, чиято калдера е с диаметър от 6 км. Паркът е изключително известен сред туристите и гостите на Етиопия, защото в него живеят много африкански животни, характерни за страната.

През 1974 г. тук са открити вкаменени части от кости на хора, живели през периода на плиоцена. Те са важно доказателство за теорията, че човекът произхожда от маймуна, защото костите принадлежат на едни от първите човекоподобни същества, обитавали някога Африка.

Открити са 52 фрагмента от костите на човек, живял тук преди повече от 4 милиона години. Благодарение на тази находка учените успяват да съставят скелета един от първите човекоподобни, станал известен по света като Луси.

Намерените кости и последвалите анализи и изследвания са променили представата ни за историята на човечеството. Всичко започва през 1973 г., когато международен екип от палеонтолози и историци откриват голямо количество фосилизирани кости на хора и животни.

Те били съхранени в доста добро състояние и проучванията продължават чак до 1980 г. Освен световноизвестния мъжки представител Луси е възстановен и женски скелет на възраст около 4.4 милиона години, който получава прякора Арди.

река Аваш Етиопия

Ако искате да разгледате долината на река Аваш непременно посетете и националния парк. Той е създаден през 1969 г. и заема площ от 100 хектара. Основните екологични обекти в него са естествените насаждения от палмови гори, храсти и савани.

Река Аваш е създала красиви водопади, около които са се оформили множество езера. На места можете да срещнете горещи извори, а в близост до вулкана ще се натъкнете на любопитен природен феномен-паднали шишарки, които са покрити със замразени потоци от лава.

Освен с богата растителност националният парк се гордее и с голямото си разнообразие на животински видове. Регистрирани са около 46 вида животни, включително диви прасета, газели, източноевропейски и африкански антилопи и много други. На много места ще срещнете маймуни, леопарди, гепарди, хипопотами, зебри и гигантски костенурки.

Можете да посетите долината на река Аваш по всяко време на годината, но за предпочитане е да изберете месеците от октомври до май. Ако отседнете в Адис Абеба ще имате възможност да се регистрирате в луксозен хотел, но ако предпочетете някой по отдалечен град възможностите за настаняване са доста скромни. В самия парк Аваш можете да къмпингувате на определените за тази цел зони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
40
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати