Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Природен резерват Маунт Нимба

Природен резерват Маунт Нимба

Природен резерват Маунт Нимба

На територията на африканските държави Гвинея, Либерия и Кот д`Ивоар се намира един изключителен природен обект, който от 1981 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, а през 1992 г. и в списъка на обектите, застрашени от унищожение. Това е природен резерват Маунт Нимба, известен и като Мон Нимба.

На територията на Гвинея Маунт Нимба е включена в световната мрежа от биосферни резервати още през 1980 г. Причина за това е голямото разнообразие от ендемични видове. Планината е разположена в триъгълника, който се образува по границите на Либерия, Кот д`Ивоар и Гвинея. Тя се явява най-високата планина в Гвинея, достигаща височина от 1752 м. Покрита е с гъста гора и обширни ливади, открояващи се над околната савана.

Животинският свят в Маунт Нимба е изключително богат. Сред най-забележителните екземпляри са живораждащата жаба и западният подвид шимпанзе, за което е доказано, че използва камъните като оръдие на труда. Голяма част от обитателите на планината са ендемични и се срещат само тук и никъде другаде по света.

Природният резерват съдържа над 2000 вида висши растения, включително и няколко ендемични. Установено е наличието на над 317 вида гръбначни животни, 107 от които бозайници. Най-голямо е разнообразието на ендемични видове при безгръбначните, които са около 2500 вида.

Резерватът обхваща площ от около 17 500 хектара, от които най-голямата част се полагат на Гвинея. На територията на Либерия теренът е силно влошен поради бившите мини, които някога са функционирали, причинявайки непоправими щети на природата.

Маунт Нимба

През 1992 г. резерватът е включен в списъка на застрашените, тъй като е идентифициран добив на полезни изкопаеми в района. Друга причина е наплива от бежанци, които се заселват в по-ниските части на планината, застрашавайки по този начин опазването на дивата природа непокътната. Голям проблем се оказва и експлоатацията на мините в района, както и изграждането на пътя Нзерекоре (Nzérékoré) и Данане (Danane).

Днес критично застрашени от изчезване са живораждащата жаба, растение, наречено micropotamogale, което е вид насекомоядно растение и няколко вида примати, сред които и шимпанзета, използващи камъните за оръдие на труда.

Можете да посетите Маунт Нимба по всяко време на годината, но в зависимост от това от коя държава искате да се насочите към планината има препоръчително за тази цел време. Ако искате да разгледате Маунт Нимба на територията на Гвинея най-подходящото време да го сторите са месеците от декември до април.

За Либерия са препоръчителни месеците от ноември до началото на април, а за Кот д`Ивоар от ноември до май. Разнообразието за настаняване в тези африкански държави се простира от хотели с международен стандарт в по-големите градове до обикновени къщи за отсядане и бунгала.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати