Pochivka.com»Статии и Новини»Планини»Разсед Гларус в тектонската област Сардона

Разсед Гларус в тектонската област Сардона

Разсед Гларус, Сардона

Швейцария е известна по цял свят със своята прелестна природа и незабравими планински пейзажи. В нея туристите идват най-вече да се отдадат на зимни спортове по заснежените върхове на Алпите. Швейцария обаче е популярна и с един природен феномен, който заради своето значени е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името Разсед Гларус в тектонската област Сардона (Glarus Overthrust in Tectonic Arena Sardona).

На около 300 кв. км. в Сардона са се разположили големи скали, които представляват уникален природен феномен. Причина за това е факта, че върху по-младите канари са се настанили по-старите. Те свидетелстват за образуването на планините и тектониката на плочите.

Въпреки, че е известно, че поради огромното напрежение в континенталната кора блокове от скали се наслагват един върху друг и често древните варовикови скали се приплъзват над по-младите, рядко може с просто око да бъде видян такъв феномен. Разсед Гларус в тектонската област Сардона придобива все по-голяма популярност сред туристите. Особен интерес предизвикват и няколкото пещери, които можете да посетите.

По-старите канари датират от периода, известен като триас, докато по-младите са от юрския и кредния период. Древните скални образувания са се разположили върху по-младите си събратя, което е изключително интересно от научна гледна точка. Такъв феномен рядко може да бъде видян някъде другаде по-света

Целият район обхваща площ от около 32 860 хектара, който включва 19 швейцарски общини. Тук преобладават планинските пейзажи, над които се издигат множество върхове, голяма част от които достигащи над 3000 метра.

Разсед Гларус е включен в геопарк, носещ името Сарганзерланд-Валензее-Глранерланд, който се намира между Елм, Керензерберг, Флумс, Бад Рагац и Шванден. Странното наслагане на скалите е ясно видимо с просто око, а причина обектът да бъде включен в списъка на ЮНЕСКО е огромното значение, което има за разбирането на развитието на планините.

С изследването на странното природно явление в Сардона пръв се заема натуралиста Ханс Конрад Ешер фон дер Линт, който по-късно е наследен от сина си Арнолд Ешер фон дер Линт. Те публикуват своите изследвания, с което предизвикват голям интерес сред обществеността.

Първоначално швейцарското правителство прави предложение пред световната организация ЮНЕСКО тектонската област Сардона и Разсед Гларус да бъдат включени в списъка на световното наследство още през 2006 г., но организацията отказва, аргументирайки се, че такова явление не е рядкост в много планински вериги по света.

След повторно внасяне на швейцарското предложение през 2008 г. обектът наистина е включен в списъка на ЮНЕСКО, тъй поради своята лесна достъпност е изключително значим от изследователска и научна гледна точка. не е изненадващ факта, че днес в американския музей по естествена история в Ню Йорк има цяла секция, посветена на Разсед Гларус в тектонската област Сардона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати