Река Сингапур

Река Сингапур

Невероятно красивата река Сингапур, превърнала се в символ на едноименната град-държава, е линията на живота тук. Без нея надали щеше да има и град Сингапур. Тук се настаняват първите заселници, за да търсят начин за препитание в чистите й води.

Богата на голямо разнообразие от риба, река Сингапур се превръща в притегателна сила за различни заселници. Днес тя е сред основните туристически забележителности в Сингапур и играе важна роля за развитието на туризма.

Река Сингапур извира от Централната зона в южната част на града-държава. Преминава около три километра и после се влива в океана. Тази зона е търговска и се смята за бизнес района на Сингапур.

Явяваща се като линията на живота в града, реката достига дължина от около 3 км. В язовир Марина тя създава нов резервоар за прясна вода, което е от важно значение за малката град-държава, която почти не разполага с други източници за прясна вода.

Името й идва от малайските думи Singa и Pura, които пък произхождат от санскритските думи singa ("лъв") и pura ("град"). Това се обяснява с факта, че по протежение на нейния бряг още през 2 в. е имало заселвания, довели до създаването на днешния град-държава Сингапур, Градът на Лъва.

Той е основан като малко рибарско селище, тъй като водите на реката са били много богати на риба. Днес тя е едно от най-важните места на града, тъй като около нея са издигнати небостъргачите, Музей на Азиатските цивилизации, сградата на парламента и много други представителни постройки.

Река Сингапур, Сингапур

Въпреки че в миналото по река Сингапур са минавали много океански кораби, допринесли за разцвета на държавата, управлението днес се стреми да я използва само за туристически цели. По нея ежедневно се организират разходки с лодки, които са се превърнали в една от основните атракции в Сингапур и икономическото й значение е почти изцяло изместено от туризма.

Реката е плавателна и наред обикновените разходки с лодки по красивите й води, тук се организират и екскурзии със сампани. Това са традиционните китайски лодки, които изглеждат доста по-широки от обикновените. Тези екскурзии са особено очарователни когато е започнало да се стъмва, защото тогава ще можете да се насладите на многобройните светлини, които се виждат от брега.

Не бива да се забравя, че Сингапур е най-важният финансов център на Югоизточна Азия и тук много международни компании са отворили офисите си във високите небостъргачи, намиращи се в непосредствена близост до реката.

Другата популярна атракция по река Сингапур е разходката с кола-амфибия. Такова приключение рядко може да бъде изживяно. Колите-амфибия за изобретение, направено по време на Втората световна война и могат да се движат както по вода, така и по суша.

Обикновено маршрутите започват от центъра Сънтек Сити, който разполага с множество изложбени зали, магазини, ресторанти и кафенета. Тези плавателни средства се движат ту по река Сингапур, ту излизат на сушата, за да можете да разгледате основните забележителности на града.

Можете да посетите Сингапур и неговата красива река по всяко време на годината, но най-подходящи са месеците от февруари до септември.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати