Природен резерват Цинги де Бемараха

22.08.2013
Природен резерват Цинги де Бемараха

Остров Мадагаскар, известен с причудливата си природа, може да се похвали пред своите гости и с едно приказно кътче, изградено от варовикови скали. Това е природният резерват Цинги де Бемараха (Tsingy de Bemaraha Strict Nature Reserve), който през 1990 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Този малък изгубен свят, състоящ се от спиращи дъха гледки и невероятна каменна гора, се намира на около 80 км. навътре от западния бряг на страната. Представете си свят на остри като бръснач кули, в който се крият множество крокодили, лемури и всякакви други животни.

На площ от 752 кв. км. ще можете да видите дълбоки гористи каньони, пълни с боабаби, смокинови и палмови дървета, които оформят огромно зелено одеяло на височина от 25 м. Този бодлив пейзаж, в който преобладават острите като бръснач върхове, пещери и подводни реки е рай за любителите на екстремните преживявания.

Уникалната екосистема се е оформила преди около 120 милиона години при раздалечаването на континентите. Тогава Мадагаскар е бил притиснат между Индия, Африка и северните брегове на Антарктида. Гигантските влечуги имали възможност да идват тук по суша от Африка. След започналото раздалечаване животните и някои растения са могли по вода да се придвижат до Мадагаскар, оформяйки невероятния му облик. Преди 40 милиона години обаче разстоянията станали прекалено големи.

Много малко хора имат смелостта да се пробват да преминат през лабиринта от скални копия и бързо се объркват или се отказват. Малкото хора, които са успели да проникнат по-навътре във варовиковите скали, са на мнение, че за предпочитане е красотата им да бъде гледана от самолет. Тук и най-здравите обувки лесно стават на парчета, а вероятността да се нараните е огромна.

Причина за образуването на тази уникална местност са продължаващите хилядолетия обилни валежи, които постепенно са разтваряли скалите. Тъй като те са твърди само в основата си, горните им части не успяват да издържат на непрекъснатите валежи, оформяйки островърхи кули и хребети.

Това невероятно място се оказва рай за някои редки видове. В природен резерват Цинги де Бемахара можете да срещнете ивичест тенрек. Той има остри бодли, които хем го предпазват, хем му помагат да общува с околните. С тях това животинче успява да произвежда звуци чрез вибрирането им.

Цинги де Бемараха

В дърветата, растящи в пукнатините на този неземен пейзаж, можете да видите и няколко вида лемури. Тези нисши примати, далечни родственици на маймуните и хората, са кръстени на древноримските духове на мъртвите. Можете да ги видите във всякакви размери. Има такива, които са колкото мишки и такива, които доближават ръста на малко дете.

Сипещите се над резервата дъждове са издълбали дълбоки пещери. В тях можете да видите живописни сталагмити и сталактити. Сводовете на някои от пещерите не са издържали на времето и са се срутили. Тук са намерили приют много растения и животни, образували по този начин изолирани кътчета девствена гора.

Можете да посетите природен резерват Цинги де Бемараха по всяко време на годината, но избягвайте дъждовния сезон. Препоръчителни са месеците от юли до октомври. Имай предвид, че това не е място, на което можете да пренощувате, а най-близкият град е Морондава, който се намира на около 225 км.

4
Общо гласували: 2
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати