Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Ловен резерват Селъс

Ловен резерват Селъс

Ловен Резерват Селъс

Има няколко места в света, в които на пръв поглед изглежда, че времето в тях е спряло, но се оказва, че там кипи бурен живот. Такова място можете да намерите в Танзания и по-точно в ловния резерват Селъс (Selous Game Reserve). Това е най-голямата защитена зона не само в страната, но и в цяла Африка.

Заема площ от 54 600 кв.км, което е 5% от територията на Танзания. Включва прекрасната река Руфиджи, която привлича големи стада слонове, многобройни езера, топли вулканични извори, вековни гори, равнини и блата. Той е сред най-големите атракции на тази отдалечена държава и се радва на голям интерес от страна на туристите.

Резерват Селъс се намира в Югоизточна Танзания и съдържа някои от най-големите и най-важните популации от ловни кучета, биволи, нилски крокодили и слонове в Африка. В него живеят около 60% от всички слонове в Танзания. Блатата му се явяват благоприятен район за влаголюбивите растения, постоянни и прелетни птици и за много влечуги.

Селъс се явява и една от най-големите защитени горски зони, предимно заради горите, разположени около Миомбо. Заради голямото богатство на растителния и животинския свят в резервата той е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Резерватът Селъс ще Ви посрещне със звуците на природата. В него се срещат типичните обитатели на саваната-хипопотами, жирафи, слонове, леопарди, гепарди, крокодили, лъвове, над 350 вида птици и над 2000 вида растения. През него минава границата между ареалите на два вида антилопа гну и е особено ценен от зоолозите, тъй като се явява най-важното местообитание на жирафа масаи.

Селъс

Животните са населявали териториите на резервата от векове, но са били застрашени от редица фактори, най-вече идващи от страна на човешката намеса. Неблагоприятни за цялата екосистема в Селъс са били инвазията на племената вангони и вабена, въстанието на мажите срещу немските колонизатори, нахлуването в резервата на въоръжени сили през Първата световна война, епидемията през 1936 г., както и непрекъснатото бракониерство.

По времето на немските колонизатори в южните територии на Селъс се създава резерват, който постепенно започва да бъде разширяван. До 1912 г. защитените територии стават четири на брой, а през 1922 г. благодарение на съвместните усилия между немци и британци се стига до официалното обявяване на огромен по площ резерват, който е кръстен "Дивечът на Селъс".

Посветен е на капитан Фредерик Кортни Селъс, английски пътешественик, природозащитник, писател и ловец. Загива през 1917 д. по време на Първата световна война, но остава в историята като човек, посветил живота си на изучаването на животинските видове в Африка.

След като Танзания извоюва независимостта си границите на резервата отново са променени, тъй като бройката на мигриращите слонове се увеличава. След 1976 г. те не са променяни.

Можете да посетите ловния резерват Селъс и да разгледате с очите си неговото богатство по всяко време на годината, но избягвайте дъждовния сезон.

Като цяло туристическата индустрия в Танзания, основаваща се на дивата природа, все повече се разширява и се предлагат различни екскурзии до резерват, на които можете да си наемете гид, който да ви разведе из по-интересните места.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати