Остров Робен

Остров Робен

На по-малко от 10 км. в западно от Кейптаун, Южна Африка, се намира един от най-известните острови в тази част на континента. За разлика от повечето острови, които стават популярни заради красивите си плажове, девствените гори и екзотични растения, този остров има по-скоро историческа стойност, поради което е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Островът носи името Робен (Robben Island), което в превод от холандски означава "островът печат". Разположен е в залива Тейбъл и има площ от 5 кв. км. Той има плоска овална форма и се издига само на няколко метра над морското равнище.

Остров Робен

Първите заселници на остров Робен са холандците, последвани от англичаните. Те започнали да заграбват най-хубавите земи на местното население и използват острова предимно за затвор. Тук са приютявали и колониите с прокажени, както и животните под карантина. С настъпването на Втората световна война остров Робен е укрепен и на него са се съхранявали оръжията, използвани за защитата на Кейптаун.

Особено популярен става остров Робен, след като в неговия затвор е изпратен да лежи Нелсън Мандела, деен боец срещу системата на апартейд в Южна Африка, посветил живота си да защитава социалната справедливост. За политически затвор остров Роден е използван още през 17 в., но след като Мандела получава доживотна присъда и прекарва 18 години на него, той придобива световна известност.

Великия африкански борец срещу неправдите е повсеместно признат за най-значимия чернокож лидер на Южна Африка. На това място той е бил затворен от 1962 г. до 1980 г. Освободен е едва през 1990 г., а четири години по-късно на първите свободни избори е избран за президент на Южна Африка.

Днес Роден е превърнат в музей, който символизира демокрацията, свободата, победата на човешкия дух и борбата срещу тоталитаризма. Всяка година е посещаван от стотици хиляди туристи, озовали се в близост до най-голямото пристанище на Южна Африка, Кейптаун.

Освен Нелсън Мандел тук са били заточени и други известни личности като Денис Брутътс (писател от Южна Африка), Амос Масандо (кмет на Йоханесбург), Джейкъб Яков Зума (президент на Южна Африка), Джери Еканджо (намибийски политик) и др.

Остров Робен е посещаван и от американския президент Обама, който идва на него, за да покаже историческото му значение на семейството си. Негов екскурзовод е Зума, който е лежал тук 10 години и днес е президент на Южна Африка.

Наред с крепостта, в която е бил затворен Нелсън Мандела, задължително разгледайте и сами Кейптаун. Ще видите платовидната планина, в подножието на която край красив залив се е разраснал града. Тук се намира главния лозарски лозарски район на Южна Африка, а по крайбрежието на брега често се мяркат делфини и китове. Особено красив е крайбрежния булевард "Виктория и Алфред".

Можете да посетите остров Кейптаун и остров Робен по всяко време на годината, но препоръчителни са месеците от октомври до април. Добре е да направите резервации за повечето хотели и дейности, които искате да предприемете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати