Pochivka.com»Статии и Новини»Острови»Полуостров Валдес

Полуостров Валдес

Полуостров Валдес

Полуостров Валдес (Península Valdés), известен сред туристите със своя богат животински свят и приказни природни гледки, се намира на атлантическия бряг на Аржентина. Разположен е в провинция Чубут на територията на централните източни части на страната. Заема площ от 3625 кв. км. и навлиза в Атлантическия океан с около 90 км.

Основното предимство на острова като туристическа дестинация е, че е ненаселен, изобилства от езера, има богата растителност и голямо разнообразие на животински видове. Заради богатата и неповторима фауна на полуострова през 1999 г. той е включен с списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Островът е известен с голямото разнообразие на морски бозайници и е рай за любителите на животните. Тук ще срещнете южен морски слон (Mirounga leonina), ушати тюлени (Otariidae), южни китове (Eubalaena australis) и голямо разнообразие от косатки. Местообитание е на щрауси нанду, гуанако, мара и мн.др.

Флората на полуостров Валдес е степна, покрита с тревиста растителност и храсти. Рядко ще срещнете дървета. Бреговете на острова разполагат с множество заливчета, част от които са покрити с едър кафяв пясък, смесен с малки камъчета. Останалите части на полуострова са скалисти, диви и почти непристъпни.

Край бреговете на полуостров Валдес, който е обявен за биосферен резерват, ще срещнете колонии от тюлени, магеланови пингвини и морски лъвове. Из лагуните ще се натъкнете на множество малки китове, които тук успяват да се скрият от косатките и по-едрите акули.

Сред разнообразието от диви коне, овни, лами, лисици, гризачи и влечуги се откроява животинка, известна като патагонска мара. Тя се среща само в Аржентина и никъде другаде по света. Заради приликата си със заека често е наричана и патагонски заек. Това странно животно има дълги уши и крайници и къса, слабо окосмена опашка. Теглото му варира от 8-16 кг.

Полуостров Валдес е рай и за птиците. Превърнал се е в идеално място за гнезденето им. От многообразието на видове няма как да не се споменат огромните албатроси, за които Валдес е истински рай.

От десетилетия островът е признат като една от най-интересните атракции на Аржентина. Освен туристи тук идват много учени и изследователи, които могат да наблюдават косатките в естествената им сред. Тези китове-убийци се изхранват предимно с нищо неподозиращите тюлени, които се препичат по бреговете на полуострова.

Косатките търпеливо изчакват големите вълни, за да се доберат до сушата, за секунди грабват своята жертва и отново се връщат във водата, където с наслада си устройват пиршество. Може би за мнозина тази гледка е прекалено агресивна, но животинската реалност може да се наблюдава във всички части на полуострова.

Можете да посетите полуостров Валдес по всяко време на годината, но имайте предвид, че климатът тук е сух и ветровит. От ноември до март температурите са доста високи и достигат до 27-28 градуса по Целзий. Истинското лято настъпва през януари, когато често живакът надхвърля 30 градуса.

До полуострова можете да стигнете от град Пуерто Мадрин, който разполага с международно летище. Предлагат се коли под наем, с което пътят до тук ще ви излезе приблизително час и половина. В никакъв случай не забравяйте да посетите природния резерват "Пунта Томбо", в който ще откриете големи колонии от магеланови пингвини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати