Национален парк Талампая

17.11.2013
Талампая

Ако искате да станете свидетели как животът се е появил, най-подходящото място за тази цел е Национален парк Талампая (Talampaya National Park). Той е разположен в провинция Ла Риоха, Аржентина и в него ще се натъкнете на множество скални рисунки от праисторически времена. В Талампая са били открити вкаменелости на динозаври и костенурки, които са допринесли значително за изясняване на животинския свят в древността. Тук минало и настояще се сливат в едно и се разгръщат пред очите Ви. Заради своята значимост Национален парк Талампая е включен заедно със съседния парк Исчигуаласто в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Паркът е разположен в центъра на Ла Риоха в западните части на страната. Покрива площ от 215 000 хектара, включващи скали, равнини и реки. Скалните образувания са ценен свидетел за еволюцията на планетата от времето когато свръхконтинента Пангея започва да се разделя преди над 250 милиона години.

Периодът триас е известен като ерата на динозаврите. Тогава се появяват влечугите и цъфтящите растения. Всичко това е заловено в национален парк Талампая. Множество слоеве на седиментите в парка позволяват на учените да документират какъв е бил животът преди 200 милиона години. Откритите фосилизирани останки служат за пример на изследователите, давайки им ценна информация за структурата на животните преди появата на първите бозайници.

Впечатление ще Ви направят червените песъчливи скали, чиито върхове са толкова остри, сякаш всеки момент ще могат да срежат небето. Разходките из парка обикновено се правят с автобус, за да можете да разгледате повече часто от него. Най-добре е да си наемете гид, който ще Ви разкрие повече подробности за откритите тук фосили и за скалните рисунки и тяхното предназначение.

Тръгвайки на този дълъг път ще откриете, че това грандиозно дефиле всъщност е сухо речно корито. Ще можете да посетите скалните рисунки, които имат на 1800-годишна история. Те изобразяват предимно птици и техния живот и са сред най-ценените скални рисунки в Аржентина.

Ще се изненадате от причудливите форми, които имат червеникавите и сивкавите скали в парка. С течение на милиони години канарите са ерозирали във форма, при която лесно можете да пуснете въображението Ви в ход. Много от скалите си имат собствени имена, по-известните от които са Тримата мъдреци, Катедралата, Шахматната дъска и Монахът.

Национален парк Талампая

Национален парк Талампая е смятан от мнозина за по-живописен от неговата сестра, Национален парк Исчигуаласто, който е известен не толкова с природата си, колкото с откритите останки от динозаври. Обиколката из Талампая е доста по-забавна и информативна. Можцете да вземете електронно устройство, чрез което ще можете сами да се информирате за това, което виждате по време на продължаващата около 3 часа разходка.

За съжаление до Национален парк Талампая няма обществен транспорт, така че ще трябва да си наемете кола или да се обърнете към някоя туроператорска фирма. Паркът се намира на около два часа и половина от Ла Риоха, но можете да тръгнете и от по-малките градове, намиращи се в по-голяма близост.

Независимо по кое време сте решили да посетите Талампая, помнете че задължително трябва да си носите шапка, слънцезащитен крем и балсам за устни, защото тук температурата често достига до 40 градуса по Целзий.

4.3
Общо гласували: 3
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати