Бразилска атлантическа гора

22.10.2013
Бразилска атлантическа гора

В стараната на кафето се намира един изключителен район, който е известен като Бразилска Атлантическа гора или Мата Атлантика (Mata Atlântica). Той обхваща атлантическото крайбрежие от Риу Гранди ду Норти до Риу Гранди ду Сул и области от вътрешността на континента до Парагвай и Аржентина. На територията на Атлантическа гора постепенно са се създали осем обособени зони, които са защитени и заради голямата си значимост са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Бразилската Атлантическа гора е сред най-посещаваните места в страната. Тя разкрива пред туристите тропични и субтропични влажни гори, савани, мангрови дръвчета, тропични сухи гори и полулистопадни дървета. През последните години територията става особено популярна заради тъжния факт, че изчезването на бозайниците от горите става повече от два пъти по-бързо, отколкото се е очаквало от предходните изчисления.

Гигантските мравояди, тапирите, маймуните-паяк и ягуарите, които доскоро бяха гордостта на бразилското атлантическо крайбрежие, днес са почти изчезнали. Това превръща Атлантическата гора в една от най-древните и застрашени тропически екосистеми на планетата.

Според последните научни изследвания и доклади сред най-застрашените видове в Бразилската атлантическа гора са белобърнестите пекари. Този вид бозайник, близък родственик на свинята, е известен и с научното си име Tayassu pecari. Активен е през деня и живее на стада от по 50 до 300 животни.

Препитава се с плодове, трева и безгръбначни животни и ловува само денем. Навремето е бил силно разпространен в цяла Южна и Централна Америка, но сега на места просто е изчезнал. Това важи и за региона на Бразилската атлантическа гора, в която през 2012 г. такива животни въобще не са били забелязвани.

В миналото Бразилска атлантическа гора е била дом на множество видове, които са се срещали само тук. Заради застрояването и обезлесяването, което продължава от пет века, обитателите на бразилското крайбрежие търсят по-добро място за живот.

Според направени подробни изследвания на района през 60-те години на миналия век, предвиждания за такова масово изчезване на видове въобще не е очаквано. След тригодишни проверки от страна на бразилски и британски зоолози, приключили през 2012 г., става ясно, че надвисналата заплаха е за 47% до 83% от бозайниците в североизточните части на Бразилската атлантическа гора.

Опазването на горите по крайбрежието на Бразилия, които са сред най-застрашените в света, се разисква в проекти на различни организации. То има ключова роля за смекчаването на климатичните промени и за подпомагане на биологичното развитие.

Можете да посетите Бразилия и нейната Атлантическа гора по всяко време на годината, но избягвайте по-топлите месеци. Задължително вземете със себе си и спрей против комари, тъй като тук тези насекоми са често срещано явление.

5
Общо гласували: 2
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати