Национален парк Мапунгубве

12.10.2013
Национален парк Мапунгубве

В северните части на Южна Африка се намира един изключителен парк, известен като Национален парк Мапунгубве. Разположен е на границата между Зимбабве и Ботсвана и заради откритите находки от древността е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство (Mapungubwe Cultural Landscape).

Хълмът Мапунгубве е открит от европейците едва през 1932 г. Фермерът Ван Граан, който дълго време бил слушал, че в околността се намира хълм, считан за свещен от местните жители, решил да го посети и да го види с очите си. По това време в Африка вилнеела треската за злато и Ван Граан решил, че тук може да намери съкровища, с които лесно да забогатее.

Отправил се към фермите на бурите, за да разбере от тях къде точно се намира пътят, водещ до Мапунгубве. За съжаление никой не искал да го упъти, защото хората изпитвали страх от този хълм. В своите дневници Ван Граан споделя „Когато бели започвали разговор от хълма, те внимателно се обръщали с гръб към него.

Смятало се, че този, който се изкачи на него, го заплашва сигурна смърт. Само за онези велики, които са предвождали прадедите им и са заровили горе своите тайни съкровища, е открит достъпът дотам.“

Ван Граан, който се отправил на пътешествието си заедно със сина си и група приятели, се лутал доста време и накрая намерил човек, който да му издаде тайният път. Намирал се между скрита в скалата цепнатина.

На това място Ван Граан и спътниците му видели тайни стъпала, които водели към плосък връх. Това, на което се натъкнали, смаяло всички. Сред парчета от счупени керамични съдове и инструменти от желязо и мед, се въргаляли златни накити.

Мапунгубве

Групата веднага запретнала ръкави и почнала да разравя земята за още богатства. Така на бял свят излезли златни статуетки, пластинки и всякакви бижута, които тежали около 2 кг. Групата на Ван Граан решила да не споделя с никого на каква находка са попаднали, за да може след време да се върне за още имане.

По добро стечение на обстоятелствата синът на фермера, който следвал история, решил след време да сподели със своя професор за свещения хълм и неговото съдържание. Преподавателят му веднага се свързал със съответните власти, благодарение на което находките не успяват да бъдат претопени.

Следват няколко археологически експедиции, които след направени разкопки и изследвания откриват, че върхът на хълма всъщност е древен некропол. В него преди векове местните жители са погребвали вождовете си и родовата аристокрация. Открити са множество скелети, затрупани под повече от десет хиляди тона земя.

Сред най-значимите находки са два скелета, които били оковани със златна верига, тежаща повече от два кг., както и някои останки от хора, чиито крака са обвити с повече от стотина златни гривни. Количеството намерени пластинки и жици от ценния метал било изумително много.

Днес Национален парк Мапунгубве е най-младият и най-малкият национален парк в Южна Африка. Значението му за човечеството и за разбирането на историята на Африка обаче е огромно.

Въпреки че няма как намерените находки да бъдат оставени на открито, за да се пресъздаде величието на някогашното кралство, лесно можете да си представите защо хълмът е считан за свещен.

Археологическите разкопки продължават и до днес, но вече се знае, че преди векове тук е била столицата на единствената племенна цивилизация в южноафриканския субконтинент. Уникалното е, че народът, обитавал тези територии е достигнал някаква степен на държавност, която се е развивала до появата на първите колонизатори.

Повечето открити съкровища днес се намират в музея в Претория, включително и изключително красивата статуетка на златен носорог. Ако го посетите ще можете да научите повече подробности за проблясналото през 13 в. царство на Мапунгубве.

След като се запознаете с историческите сведения за Мапунгубве, можете да се разходите и из забележителната природа на парка и неговите обитатели. Организират се сафарита, на които ще можете да срещнете стада от слонове, лъвове, зебри, биволи, леопарди и голямо разнообразие от птици.

Растителният свят също е забележителен. Често ще срещате величествени боабаби и чадъровидни акации, които са гордостта на Мапунгубве. Ще се натъкнете на гъсталаци от храсти, открита савана и скални пасажи от пясъчник, които ще оставят незабравими спомени у Вас.

4.3
Общо гласували: 4
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати