Езерото в Камарг

24.09.2013
Езерото в Камарг

В Камарг (Camargue), Южна Франция, се намира приказно красиво езеро, което има способността да изглежда доста драматично. Понякога, на фона на залязващото слънце, то изглежда абсолютно червено. Известно е обаче не заради това, а заради многобройните розови фламинго, които плават покрай бреговете му.

Този спиращ дъха природен феномен се е създал заради високите нива на сол във водата. Солени кристали се виждат навсякъде, а ако попаднете на него когато е придобило червеникавата си окраска ще решите че е сцена от филм за извънземни. От десетилетия то е обект на оживен интерес от страна на туристи от цял свят.

Езерото в Камарг е разположено в мочурлив район около по-малки езерца, сред които се намират едни от най-популярните френски курортни селища. Още през 1927 г. Камаргския край е обявен за резерват, а през 1970 г. се превръща в национален парк.

В езерото в Камарг и принадлежащите към него мочурища живеят около 400 вида птици, 160 от които са прелетни. Разнообразието на рибите също е голямо, поради което всеки разлив на нефт от рафинериите на Марсилия се счита за катастрофален за екосистемата.

Езерото в Камарг, Франция

Времето в този край също е от значение. През 1986 г. и 1987 г. езерото в Камар замръзва и птиците се оказват в капан. Пашата за бичетата, живеещи наблизо, също замръзва, което налага изкуственото им изхранване в фураж.

Може би най-главната причина поради която си струва да посетите езерото в Камарг е прочутият любовен танц на фламингото, който се провежда през пролетта. Тогава организаторите на орнитологичния парк примамват тези прелестни птици с ориз и те изпълват всички лагуни наоколо.

Особено популярно става езерото след като 51-годишния фотограф от Москва, Сам Добсън, успява да го улови в момент, в който водата му изглежда кървавочервена. Снимката е публикувана в няколко списания, с което известността на езерната област в Камаранг неимоверно се покачва.

Друг интересен факт, свързан с езерото в Камарг е че около езерната област се отглежда специфичен сорт ориз, който се счита за особено екологично чист. Поради тази причина всеки посетител на езерото взема за спомен от този край торбичка с ориз или камаргска сол, които тук се приемат за сувенири.

Ако искате да посетите това невероятно езеро, най-добре е да отседнете в градчето Сент Мари дьо ла Мер, чието име е свързано с местна легенда. Според нея от морето бил изхвърлен причудлив кораб без платна и весла, на който пътували прокудените от Йерусалим Мария Магдалена, Мария Саломе, Мария Якова, Лазар и Марта. След като се заселили в околността започнало християнизирането на френския народ, а Лазар става първият епископ на Марсилия.

През 1448 г. в Сент Мари дьо ла Мер са намерени мощите на Мария Якова и Мария Саломе, които се пазят в местната църква-крепост. В криптата й се намира статуя на слугинята им, света Сара, която е покровителка на циганите и всички пътници. Особено тържествено и оживено става градчето на 24 май, когато от криптата на църквата се изнася статуята й и с нея се обикаля града, след което се потапя в морето.

Можете да посетите езерото в Камарг по всяко време на година, но най-добре е да го сторите през пролетта или лятото. На Великден се организират прочутите едноседмични игри, а през юли се провеждат конните състезания.

4.5
Общо гласували: 4
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати