Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Националните паркове Шапада дус Веадейрус и Емас

Националните паркове Шапада дус Веадейрус и Емас

Шапада дус Веадейрус

В региона Серадо в Бразилия се намират два национални парка, известни като Националните паркове Шапада дус Веадейрус и Емас (Chapada dos Veadeiros and Emas National Parks). Тези два парка са се наредили сред основните забележителности в страната на кафето, защото притежават невероятно чиста природа. Целият екорегион, който е тип тропическа савана, има изключително високи нива на ендемизъм.

Голяма част от флората и фауната му могат да се видят само тук и никъде другаде по света, което е причина двата обекта да бъдат включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под общото име Националните паркове Шапада дус Веадейрус и Емас.

Регионът, в който се намират парковете, е признат за един от най-богатите на биологично разнообразие и за една от най-старите екосистеми. Залесените савани са служели от векове като дом на хиляди животни и растения. Играли са ключова роля за оцеляването им по време на климатичните промени. Според много учени тази зона ще служи като център за поддържане на биологичното разнообразие.

Парка Шапада дус Веадейрус се намира на най-високата равнина в Централна Бразилия и в него ще можете да се насладите на красиви водопади и кристално чисти извори. Емас пък е разположен в югозападната част на Гояс и е дом на редица животни, голяма част от които са ендемични.

Серадо обхваща повече от 20% от територията на Бразилия и площ, почти наполовина на размера на цяла Европа. Въпреки че районът е високо ценен от специалистите, местните местообитания и богатото биоразнообразие са унищожавани по-бързо от съседните гори. Това налага създаването на национални паркове и резервати, в които животът да може да оцелее.

Ако решите да се разходите из националните паркове Шапада дус Веадейрус и Емас, ще можете да срещнете големи бозайници като ягуари, вълци и елени. Особено впечатление ще Ви направят гигантските мравояди и броненосци. Разнообразието на флората също е впечатляващо, като много от растенията се считат за застрашени от изчезване видове.

През 2008 г. на територията на двата парка са открити 14 вида животни, които до момента не са били известни на науката. В експедицията са участвали 26 учени и няколко бразилски университета. Сред огромното разнообразие от животни те регистрират 8 вида риби, 3 вида влечуги, земноводно, патица и бозайник, които досега не са им били известни. Сред новоотритите животни са безкрак гущер, рогата жаба и дребен кълвач.

Областта Серадо е известна и с това, че до 20 в. човешкото присъствие в нея е силно ограничено. Днес на много места се отглежда кафе и захарна тръстика, които заради своето качество са световно популярни и се считат за екологични. Неустойчивите земеделски дейности обаче, като отглеждането на соя за отглеждането на добитъка и изгарянето на растителност за дървени въглища са сериозна заплаха за биоразнообразието в района.

По площ Серадо е най-големият такъв регион в Южна Америка. Заради разширяването на земеделските земи и пасбищата, териториите му днес са силно ограничени. Благодарение на обявяването на определени зони за национални паркове се цели опазването на богатото му разнообразие на флората и фауната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати