Остров Фрейзър

Остров Фрейзър

В Австралия, която е известна сред туристите с приказната си природа, необичайната си история и древните обичаи на аборигените, се намира един прелестен остров, който привлича като магнит почитателите на екотуризма. Това е остров Фрейзър, разположен на около 120 км. от южния бряг на щат Куинсланд, който се явява най-големия пясъчен остров в света.

Освен необятни бели и златисти плажове, той предлага на своите гости своята уникална флора и фауна и около 40 езера, които с бистрите си води са идеално място за почитателите на гмуркането и на водните спортове.

Заради всичките си богатства, които на практика са непокътнати от човешка ръка, остров Фрейзър е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Остров Фрейзър принадлежи към щат Куинсленд и се простира на площ над 120 км. Формирал се е преди милиони години, след като планините във вътрешността му ерозират в резултат на дъждовете и силния вятър. Част от тях попадат в океана и са отнесени от водите. Когато морското равнище спада наслоеният пясък остава на сушата и се образуват масивни дюни.

След края на ледниковия периода от семената, донесени от вятъра, пониква растителност, която довежда до стабилизиране на пясъчните дюни. Така образувалият се остров продължава да се развива и в наши дни, като пясъка непрекъснато се увеличава.

Фрейзър, Австралия

Остров Фрейзър е кръстен на жената, привлякла към него вниманието на света. През 1836 г. в близост до острова се озовава кораб, на който след продължителна буря успяват да оцелеят само малка група европейци, които с мъка се добират до брега с малка лодка.

Името на жената на капитана на кораба е Илайза Фрейзър. Тя, заедно с шепа спътници, успява да оцелее на острова в продължение на два месеца, докато пристигне при тях спасителния отряд.

След пристигането си в Лондон г-жа Фрейзър разказва как мъжът й е убит от абоиригените и как е присъствала на опичането на член от екипажа й. Всичко това прави остров Фрейзър популярен сред европейците, решили да търсят силни усещания в отдалечените крайчета на света.

Аборигените, населявали острова, се запознават със силата на алкохола и опиума, донесен от Европа. Малцината, които успяват да се отърват от новите заболявания, донесени от европейците, се пренасят на континента и Фрейзър остава почти необитаем в продължение на десетилетия.

Остров Фрейзър е изграден само от пясък. Зад прелестните му плажове и скали вирее изключително разнообразна растителност. Сред най-забележителните растения са особения вид евкалиптови дървета, които се срещат на много малко кътчета по света. Те растат високи и тънки като стрели, а стволовете им са използвани при реконструкцията на Суецкия канал в началото на 20 в.

Голямо е разнообразието и на животинския свят. На острова живее кучето динго и диви коне, които са потомци на някогашните питомни коне. Те утоляват жаждата си в 40-те езера на острова, които въпреки че са бедни на хранителни вещества, предлагат изключително чиста вода. Острова е рай за орнитолозите, тъй като птиците на него са изключително рядко срещани. Особено впечатление правят морските орли и папагалчетата лори. Тук ще срещенете и куинсландския прилеп, който се храни само с нектар и полени и тежи едва 15 кг.

Макар и доста отдалечен от Европа остров Фрейзър е популярно място за любителите на екотуризма. На него обаче няма да срещнете тълпи от туристи, което превръща почивката на тези, решили да го посетят, в сбъдната мечта. Девствената му природа, красивата растителност и необикновения животински свят го превръщат в една от най-големите забележитености на Австралия.

Можете да посетите остров Фрейзър по всяко време на годината, тъй като времето тук е непрекъснато топло. Препоръчителни за посещение са месеците от април до октомври, тъй като тогава ще избегнете дъждовете и прекомерните жеги и ще можете напълно да се насладите на чудесата на природата на острова и да откриете неговите райски кътчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати