Pochivka.com»Статии и Новини»Острови»Островна група Лорд Хау

Островна група Лорд Хау

Лорд Хау

Малка точица на картата в южната част на Тихия океан отбелязва островната група Лорд Хау, която заради своята значимост е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Тя принадлежи на Австралия и предлага прекрасни възможности както за отдих, така и за практикуване на различни видове спорт.

Лорд Хау е рай както за любителите на гмуркането, така и за катерачите, тъй като тук се издига планина Гауър, чийто връх се достига след осем часов преход. Уединената атмосфера на острова и приказната му природа го превръщат в едно от най-красивите кътчета в Тихия океан.

Остров Лорд Хау е дълъг 11 км. и има формата на неправилен полумесец. След пристигането на европейците, които стават първите му обитатели, той придобива популярност и започва да посреща все повече кораби. Това нарушава живота на дивите животни, които с право започват да се страхуват от новите обитатели на острова.

С корабите пристигат и много плъхове, които откриват тук голямо изобилие от храна. Прехранват се с гущери, насекоми и птички, което довежда до пълното унищожаване на 5 вида птици. И днес уникални видове като сцинкове и гекони са на изчезване.

Благодарение на включването на цялата островна група Лорд Хау в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство изтребването на тези видове е забранено с цел защитата и съхранението им за следващите поколения.

Островна Група Лорд Хау

Лорд Хау е кръстен така от Хенри Бол, капитан на британския кораб "Съплай". През 1788 г. на път за Норфолк, заедно с група преселници на борда, той хвърля котва тук и кръщава острова на името на британския министър на флота.

Островната група Лорд Хау е рай за гмуркачите. В рифовете около главния остров ще видите разнообразни рибки, любители на топли и по-хладни води. Сред морските обитатели особен интерес представляват очилатата акулова риба и рибката клоун, която има доста по-тъмна окраска от своите събратя, почитатели на топлите води.

Най-голямата атракция в близост до Лорд Хау е Боловата пирамида, която се намира на около 20 км. от него и до която може лесно да се стигне с лодка или корабче. Това скално образование се явява най-високата в света скална колона, която сякаш докосва небето.

Тя се извисява на 550 м., което я прави почти два пъти по-висока от Айфеловата кула. Представлява разпадащ се угаснал вулкан, чийто връх се подава над водата. Тя също е открита от Хенри Бол поради което носи неговото име.

По-късно е описана от авиатора Франсис Чичестър като "широк първобитен каменен кинжал". Известна е като "австралийският Еверест" и е покорена от Брайдън Алън и Джон Дейвис през 1965 г., които едвам оцеляват след като огромни скални късове започват да се срутват и да потъват в морето. Заради своята значимост Боловата пирамида е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Остров Лорд Хау е малък и най-удобният начин за придвижване е с колело. Приятни са и разходките пеша, тъй като по този начин ще можете наистина да се насладите на красивата му природа. Той предлага за всекиго по нещо. Любителите на водните спортове и на гмуркането ще могат да разгледат над 400-те вида тропически и хладноводни рибки, които живеят във водите сред скалните издатини и галерии.

Голяма част от тях са ендемични видове, които се срещат само тук и никъде другаде по света. Прекрасен пример за това е двойноглавата зеленушка, кръстена така заради голямата издатина върху главата на мъжкия.

Освен гмуркане и катерене тук можете да играете на голф или тенис, тъй като има голф игрище от 9 дупки и няколко тенис корта. Сред най-популярните занимания обаче са екскурзиите с корабчета или моторни лодки, на които ще можете да наблюдавате прозрачното дъно на лагуната и величественият й морски свят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати