Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Улуру- Ката Джута

Национален парк Улуру- Ката Джута

Национален парк Улуру- Ката Джута

Национален парк Улуру-Ката Джута (Uluṟu-Kata Tjuṯa National Park) е безспорно най-голямата атракция в Австралия, тъй като в него се намира свеетовноизвестният природен феномен- червеникавия Ейърс Рок. Този огромен монолит има обиколка от 9 км. и се изидга на височина от 348 м. над заобикалящата го пустинна равнина. Всяка година той привлича около 350 000 туристи и поради значимостта си е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Името на парка произхожда от аборигените. В него се намира скалата Еърс Рок, която на техния език е Улурулу. На около 35 км. от нея е системата от хълмове Олга, която се състои от 36 кръгли монолита и също се счита за природна забележителност. Аборигените наричат този невероятен комплекс от лабиринти от скални куполи Ката Джута, което в превод означава "мястото с много куполи". Според легендите тези куполи са гиганти, известни като "пунгалунга", които се изхранвали с живеещите наблизо хора.

Еърс Рок, известна и като скалата Улурулу, е най-известната скала в света, а национален парк Улуру-Ката Джута - един от най-посещаваните. Според аборигените скалата не трябва да бъде изкачвана. Първият европеец, който я е изследвал е английският изследовател Ърнест Гилс, който през 1872 г. й дава името Еърс Рок в чест на тогавашния министър-председател на Австралия, Хенри Еърс.

Национален парк Улуру-Ката Джута е разположен в централните части на Австралия. Макар отскоро да е обявен за парк самата скала е включена в списъка на ЮНЕСКО още през 1987 г. Паркът предлага на своите посетители няколко туристически маршрута, най-известният от които е Улуру Бейс Уок. Той обикаля Еърс Рок, следвайки пътя на Куния - водната земя прародител.

Аборигените вярват, че водните змии пазят многобройните вирове, които се намират в близост. Ако не сте ентусиасти и запалени по катеренето можете да предпочетете и краткия маршрут Лиру, който отнема около 2 часа. Не забравяйте обаче, че изкачването по Еърс Рок е в пълно противоречие с разбиранията на местните жители. Те обаче ни биха имали нищо против да Ви разкажат за различните легенди, витаещи около това място и ще Ви посрещнат с вековния поздрав "Пукулпа пиджама Анангуку Нгуракуту", което в превод означава "Добре дошли в земята на аборигените! ".

Национален парк Улуру-Ката Джута предлага наистина незабравима гледка за своите посетители. Освен че е скъпоценно природно съкровище цялото място се счита за свещено не само от аборигените, но и от всички австралийци. Около Еърс Рок се събират хора без оглед на религия и произход, за да медитират и да търсят лечебни сили от този гигантски монолит.

Улуру- Ката Джута

Освен с незабравими гледки паркът ще Ви очарова и с интересния си животински свят. Във вировете живеят миниатюрни скариди, които имат изключително кратък живот. Ще видите жаби, гущери, скокливци и двуутробни къртици, които са привлекателна хапка за силно отровните змии и дивите кучета динго. Понякога дотук идват и скалисти кенгура, които денем се крият в някоя от многобройните пещери.

Не само животинския и растителния сват в парка ще Ви очароват. Предлагат се посещения на пещерите, украсени с примитивни рисунки с охра, пепел и въглен. Особено ценени от изследователите са пещерите край клисурата Кантжу у край Мутиржулу. Предполага се, че скалното изкуство в тях датира отпреди 10 000 години.

Можете да посетите национален парк Улуру-Ката Джута по всяко време на годината, но имайте предвид, че ако температурите са над 38 градуса по Целзий изкачването по червеникавата свещена скала е забранено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати