Форт Самайпата

Форт Самайпата

В подножието на боливийските Анди се намира един изключителен обект, възникнал преди около 2000- 400г. пр. н. е. Това е форт Ел Фуерте де Самайпата (Samaipata), известен и просто като Ел Фуерте. Представлява един от най-важните археологически обект на Боливия и заради значимостта си е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. От десетилетия е сред основните туристически забележителности в страната и ако решите да посетите Боливия, е задължително да го посетите.

Форт Самайпата се намира в източните части на Андите и до него има организирани туристически маршрути. Този обект е служел за ралигионзни церемонии още преди появата на инките. Доказателство е за три различни култури, които в далечното минало са украсили песъчливите постройки с геометрични рисунки. Някога това е бил един от главните градове на инките, но има остатъци и от арабско-андалуска архитектура. Тук са живяли и испанци, които по-късно са се преместили по-близо до долината, образувайки град Самайпата.

Форт Самайпата се състои от две основни части. Това е хълм, на който се виждат множество издълбани знаци и според мнозина е служел като церемониален център на древния град. Другата част се намира в юг от хълма. Тя съдържа множество следи от древни постройки и се смята, че е изпълнявала функцията на отделен квартал. Целият комплекс е уникално свидетелство за предшествениците на испанските традиции и вярвания и няма друг аналог в Америка.

Огромните скални скулптури показват силно развити религиозни традиции на общество, непознато досега. Този народ е изчезнал преди появата на инките, но от него са се запазили съхранени доста постройки и религиозни светилища, които учудват посетителите му и днес. По склоновете на планината могат да се видят десетки животински фигури, кръгли маси и скални тронове, богато декорирани от опитни майстори.

След появата на инките, които са най-културното племе между всички индиански племена на Америка, обектът е доосъвършенстван. В района са открити и множество предмети от 14-15 в. Инките не са познавали желязото, но са изработвали прекрасни изделия от злато, олово, сребро, мед, платина и скъпоценни камъни. Открити са множество керамични съдове и красиво изработени тъкани.

Форт Самайпата, Боливия

Може би най-впечатляващата част от форт Самайпата е коловозът със зигзаговидните линии. Известен е като Ел Каскабел, тъй като отвисоко прилича на окраската на гърмяща змия. За него съществуват най-различни теории. Според някои изследователи е направен в чест на преминаването на Халеевата комета, докато според други функциите му са свързани с едновременния изгрев на Венера и звездата Регул, тъй като позицията им напълно съвпада с двете линии на коловоза.

Можете да посетите форт Самайпата по всяко време на годината, но най-интересно е да запланувате пътуването си за юни. Тогава тук се провежда международния фестивал, посветен на съжителството между различните народи в Боливия, включително и на гуарани, аймара и кеуча. Той е от изключително важно значение за поддържането и стопанисването на обекта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
50
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати