Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Фонг Нха- Ке Бан

Национален парк Фонг Нха- Ке Бан

Пещера в Национален парк Фонг Нха- Ке Бан

Като туристическа дестинация Виетнам е известна най-вече с красивата си природа и необикновения животински и растителен свят. През последните години тази страна започва да привлича все повече и повече гости, дошли да разгледат богатствата й. Въпреки че следите от войната все още се усещат в някои части на тази азиатска държава, посетителите й могат да се отдадат на спокойни разходки из някои от многобройните й национални паркове.

Чудесна възможност за това предоставя национален парк Фонг Нха-Ке Банг (Phong Nha-Ke Bang), разположен в централната й част, недалеч от границата й с Лаос. Освен че тук живеят едни от най-редките видове животни, сред горите на парка се намира и най-голямата пещера в света. Заради своята значимост паркът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Национален парк Фонг Нха-Ке Банг се намира в провинция Куанг Бин, на около 500 километра южно от столицата Ханой. Обхваща площ от 200 000 хектара, на която са се подслонили стотици пещери, имащи обща дължина от 70 км. Все още има такива, които не са били изследвани и проучвания в тях тепърва предстоят да бъдат направени.

Карстовия релеф на парка го превръща в една от най-посещаваните атракции във Виетнам. Макар и да не е особено лесно достъпна дестинация, той разкрива забележителни природни гледки и е обитаван от някои редки и екзотични видове. В него живеят 113 вида влечуги и почти 400 вида птици. Наскоро е открит и неизвестен досега вид - сляп пещерен скорпион, който достига 10 милиметра. Той е единствен на азиатския континент и представлява голяма рядкост.

Една от основните атракции в националния парк е най-голямата в света пещерна зала. Това е пещерата Ханг Сон Дунг (Hang Son Doong), чиято основна галерия достига височина от 200 метра и широчина от 150 метра.

Доскоро за рекордьор се считаше пещерата Диър Кейв в Малайзия, която има височина от 100 метра и широчина от 90 метра, което я прави два пъти по-малка от тази в национален парк Фонг Нха-Ке Банг.

Национален парк Фонг Нха- Ке Бан

Пещерата е изследвана едва през 2009 г. от съвместна британско-виетнамска експедиция, но е открита още през 1991 г. от виетнамския водач през джунглите Хо Ханг. В продължение на почти две десетилетия никой не бил влизал в дебрите й, тъй като входът й е сравнително малък и е по-трудно достъпна. Освен това от нея долитали страховит вятър и странни звуци, които плашели местното население. Ханг Сон Дунг се оказва обаче едно от най-големите открития на спелеологията.

Освен с пещерите си, паркът е известен и с биологичното си разнообразие, включващо много застрашени видове. Тук се намира домът на много влечуги, които са ендемични видове. Голямо е разнообразието и на птиците, повечето от които екзотични видове, срещащи се само тук.

Можете да посетите национален парк Фонг Нха-Ке Банг по всяко време на годината, но за предпочитане са по-сухите и малко по-хладни месеци от октомври до март. Имайте предвид, че за да стигнете до пещерата, ще се наложи да извървите маршрут, продължаващ около шест часа през джунглата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати