Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Пурнулулу

Национален парк Пурнулулу

Национален парк Пурнулулу

Австралия е популярна туристическа дестинация, защото е побрала в себе си цялото очарование на необикновената си природа. В нея има множество интересни кътчета за посещение, сред които се откроява национален парк Пурнулулу (Purnululu).

Разположен е в западните части на континента и предлага на своите посетители изключително красива и разнообразна гледка. Заради своята значимост той е включен през 2003 г. в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, с което се цели опазването му за следващите поколения.

Национален парк Пурнулулу е основаан през 1987 г. В превод името му от езика на местните аборигени означава "пясъчник" заради необикновените пясъчни образувания, оцветени в оранжевеникав оттенък.

Разположен е в северо-източната част на щат Западна Австралия, в рамките на Кимбърлийското плато. До неотдавна паркът беше известен като национален парк Бангъл Бангъл заради основната атракция в него-планините Бангъл Бангъл.

Пурнулулу

Тези планини са считани за едни от най-красивите в света заради нетипичното си оцветяване, получило се от пясъчник с различни минерали. Тъй като Западна Австралия все още не е напълно обитаема планините Бангъл Бангъл, които са разположени в доста отдалечена местност, остават непознати на обществеността до 1980 г. Само малцина са ги зървали и то само от въздуха.

През 1879 г. Александър Форест решава да предприеме проучването им, повеждайки със себе си експедиция. Не става ясно откъде е дошло името на планините, но аборигените наричат планината Пурнулулу. Наред с Еърс Рок, тя е едно от най-значимите им свещени места. Днес те участват дейно в управлението на основания национален парк.

Масивът Бингъл Бингъл заема площ от 450 кв. км. Обитаван е още от древни времена от аборигените, които са оставили множество следи тук. На територията на националния парк можете да видите голямо разнообразие от скални рисунки и гробници, завещани от първите заселници на континента.

За съжаление днес те съставляват едва 3 % от населението на Австралия и техните обичаи и традиции донякъде са се изгубили с времето. Скалното изкуство в национален парк Пурнулулу представлява интерес за изследователите, тръгнали по пътя за разбиране на този народ.

Планините Бингъл Бингъл имат също древна история, започваща преди 400 милиона години. Тогава на това място се натрупват огромни скали от седиментни напластявания. Потоците издълбават в ронливите скали канали и улеи, които придават сюрреалистичен вид на масива. С времето те са се вдълбавали и днес от тях се виждат само отделни високи кули, покрити с храстовидна растителност.

В национален парк Пурнулулу ще срещнете множество влечуги и птици, които рядко се срещат на други места. Сред тях по-голям интерес представлява кафявата дървесна змия, известна като "Нощен тигър" заради необичайната й окраска. Тя не е е от силно отровните змии и стига да не се почувства застрашена няма да Ви нападне.

Можете да посетите национален парк Пурнулулу по всяко време на годината, но имайте предвид, че тук температурите дори и на сянка почти целогодишно достигат до 40 градуса по Целзий.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати