Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Дъждовни гори на Гондвана

Дъждовни гори на Гондвана

Дъждовни гори на Гондвана

Австралийският континент, разположен на другия край на света е рай за търсачите на силни усещания и за любителите на природните чудеса. Тази уникална и неповторима страна е подходяща за туризъм по всяко време на годината и предоставя различни възможности за отдих.

Може би най-привлекателна е източната й част, тъй като тук се намира Големия бариерен риф и дъждовните гори на Гондвана (Gondwana Rainforests of Australia), които заради значимостта си са включени в списъка на ЮНЕСКО.

Името дъждовни гори на Гондвана е свързано със суперконтинента Гондвана, който преди милиони години се е разпаднал, оформяйки земите, разположени в Южното кълбо, включително и Австралия.

Като обект на ЮНЕСКО горите включват няколко отделни резервата, които се намират най-вече по протежение на Големия стръмен бряг по източното крайбрежие на континента.

Екскурзията в региона на дъждовните гори е едно изключително преживяване, тъй като тук ще срещнете много екзотични растителни и животински видове. Ще станете свидетел на пейзажи, които ще примамят всеки ентусиаст да надникне в този уникален тропически свят.

Дъждовните гори на Гондвана са изключително важни за изследователите, тъй като растителността тук се е запазили в продължение на милиони години.

Дъждовни гори на Гондвана

Районът се характеризира с изключителни геоложки особености, от които учени и изследователи продължават и днес да черпят информация за миналото на континента. В района живеят голям брой редки и ендемични видове, голяма част, от които са застрашени от изчезване.

Из горите можете да срещнете двуутробни животни, за които се смята, че са едни от най-старите бозайници в света. Особен интерес за любителите на животните представлява австралийската птица казуар, която фигурира в рекордите на "Гинес" като най-опасната за човека птица. След щрауса и емуто тя се явява трета по големина от семейство птици.

На челото си има огромен притъпен рог и населява предимно североизточните части на австралийските дъждовни гори. Казуарите имат впечатляващи размери и днес са сред застрашените от изчезване видове, тъй като броят им е спаднал едва до 1500. Птиците могат да бъдат доста агресивни, особено женските.

Ако видите такава птица, тя бързо ще се уплаши и веднага става нападателна. Не се изненадвайте, ако разхождайки се из тропическите гори на Годвана, видите странни табелки, показващи нагледно опасността, която Ви грози ако срещнете казуар.

Опазването на тропическите гори на Гондвана е от изключително важно значение. Обектът има международно значение и представлява интерес за мнозина учени и изследователи.

Благодарение на включването му в списъка на ЮНЕСКО той ще продължава да предоставя информация на науката и ще бъде запазен за следващите поколения.

Можете да да организирате разходката си из дъждовни гори на Гондвана по всяко време на годината, но препоръчителни са месеците от април до октомври. Не забравяйте, че недалеч се намира и Големия бариерен риф, обявен за едно от природните чудеса в света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати