Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Бримстоун Хил

Национален парк Бримстоун Хил

Национален парк Бримстоун Хил

Островната държава Сейнт Кристофър и Невис, намираща се в Карибско море в Северна Америка, съвсем онеправдано не е сред предпочитаните от туристите дестинации. Има добре запазена природа, интересни архитектурни забележителности и лъскави хотели.

Тази държава, която доскоро беше британска колония, ще изненада своите гости с многобройните си атракции, красиви плажове, вкусна кухня и дружелюбно отношение от страна на местните жители. Основна забележителност тук е национален парк Бримстоун Хил (Brimstone Hill Fortress National Park), който заради значимостта си е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Национален парк Бримстоун Хил се намира на северозападното крайбрежие на остров Сейнт Кристофър. Разположен е на върха на живописен хълм и някога е бил известен като Гибралтар на Западните Индии. От стратегическа точка фортът е играл важна роля като укрепление и е свидетелза европейската колониална експанзия. Направен е по проект на британците, чийто притежание са били островите, но изпълнението му е извършено с робски труд.

Причина крепостта да бъде толкова ценена е най-вече местоположението й. От вулканичния хълм, който се издига на около 240 метра, се открива зашеметяваща гледка към Карибско море и към останалите острови Невис, Сейнт Мартен, Саба и Сейнт Бартс.

Укреплението е било символ на британската власт и господство в Карибския басейн. Англичаните са започнали изграждането й през 1690 г., но малко след това се появяяват французите, които също искат да сложат ръка върху островите.

Следват няколко битки, след което през 1713 г. французите временно се отказват да завладеят тези територии. Тогава започва втори етап в строителството на форт Бримстоун Хил.

Бримстоун Хил

За изграждането му са заети роби, които работят напълно безплатно или срещу скромни суми. Трудът им е прекъснат отново от французите, но след подписването на Версайския договор Сейнт Кристофър остава под ръководството на Обединеното кралство.

През 1852 г. робството е премахнато и британските войски напускат крепостта. Тя е оставена на произвола на съдбата и започва бавно, но сигурно да се руши. За около половин век форт Бримстоун Хил става дом на птици и маймуни, а стените му обрасват в буйна растителност.

Това продължава до началото на 20 в., когато възниква идеята да се създаде военен паметник, който да напомня за колониалната епоха. През 1965 г. се основава дружество за възстановяване на крепостта и започват мащабни рестарации. През 1973 г. принц Чарлс официално открива обекта за публичността.

Днес фортът е част от Национален парк Бримстоун Хил, който е единственият обект в островната държава, който е включен в списъка на ЮНЕСКО. Разполага с голям музей, от който можете да добиете представа как някога карибските индианци са живеели на острова и какво се е случило с тях след колонизирането от британците. Изложени са и много експонати от военните години, показващи предназначението на крепостта, преди тя да бъде изоставена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати