Pochivka.com»Статии и Новини»Новини»Скъпи лифтове гонят туристи

Скъпи лифтове гонят туристи

MarianeMariane
Джедай
2k
Ски влекове

Ски-туризмът в България се развива с все по-бързи темпове. Ръст на чуждестранните скиори отчитат не само известните български ски курорти в лицето на Банско, Боровец, Пампорово и Витоша, но и по малко известните ски-дестинации като Беклемето, Добринище, Осогово и Пършевица.

Въпреки повишения брой на туристите, все по-малко са тези гости, които признават, че с радост биха дошли да карат ски в България отново. Водещата причина за отказ не е, както много хора биха предположили, лоша инфраструктура, а скъпите ски съоръжения, недостатъчният им капацитет и километричните опашки, които се извиват пред тях в разгара на ски сезона.

Ски влекове

Цените за сезонни карти в българските ски курорти започват от 590 лева на Витоша и стигат до 1450 лева в Банско. Може да си купите сезонна карта за Боровец срещу 900 лева или за Пампорово срещу 950 лева. Дневните карти за ски влекове варират между 30 и 60 лева, в различните курорти.

Цените са непосилни не само за средностатистическото българско семейство, но са в състояние да откажат дори и по-заможните западни туристи.

За сравнение - сезонната карта в Австрия, която обхваща времето от 1 ноември до 1-и май и може да се използва на територията на 5 ски региона, с 25 ски курорта, които предлагат безплатен транспорт между отделните писти, простиращи се на обща дължина 860 км, струва 489 евро – т.е. 955 лева.

Дори и в най-скъпия австрийски регион сезонните карти струват 780 евро, срещу които получавате удоволствието да се спускате по някои от най-добрите ски писти в света.

Не бива да пропускаме да споменем и ски курортите в Италия. Там активният зимен сезон започва на 1-и декември. Сезонна карта за италианските курорти в региона на Доломитите струва 770 евро и може да се използва в 18 курортни селища. Могат да се намерят предложения и за 490 и 680 евро.

И ако се чудите защо Швейцария продължава да е най-предпочитаната ски дестинация в света, ще споменем, че сезонната карта за швейцарски елитен курорт струва 2100 лева.

Срещу тази сума ще можете да използвате 57 ски лифта.

Най-дългата писта в курорта е с дължина 28 км, започва в Цермат и завършва в Италия. Има възможност да се купи и комбинирана карта, която да се използва на територията на двете държави. В цената на комбинираната ски карта влиза и използването на влаков транспорт между отделните области.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати