Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Санциншан

Национален парк Санциншан

Национален Парк Санциншан

Китай се слави като страната, в която природата е сътворила много чудеса. Тук е единственото място, на което живее голямата панда, едно от най-ценните в световен мащаб животни. Тук се намират множество планини с причудливи форми и украски.

На много места земята е жълта, заради льосът, носен от река Хуанхъ. На други места пък върховете на планините са оцветени в червени цветове, а сред тях са накацали скали, които отдалеч бихте оприличили на различни животни. Флората също се счита за уникална.

Повечето от тези места, които от векове са се превърнали в туристически атракции, днес са защитени територии и са част от национални паркове и резервати. Такъв е и Националният парк Санциншан (Sanqingshan), който заради своите мистични пейзажи и великолепната си природа е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и се радва на оживен интерес от страна на посетители от всички краища на света.

Национален парк Санциншан се простира на площ от 22.950 хектара, което в сравнение с останалите паркове е доста малка територия. Това, което го отличава е, че на малко място са се събрали едни от най-живописните гледки на скали, уникална флора и фауна, водопади, езера и извори. Официално е обявен за седмата забележителност, която е включена в списъка на ЮНЕСКО.

Мнозина считат, че природата тук навява мисли за мир и спокойствие и всеки, който го е посетил, остава зареден с позитивна енергия. Особено красив е паркът, когато слънцето залязва. Гледките, които се виждат по това време са наистина феноменални и са вдъхновили не малко художници и фотографи.

Едно от чудесата на Санциншан е нестандартния релеф и често променливото време, което предизвиква появата на мъгли. Това придава мистика на пейзажите, която впечатлява всеки посетител на парка.

Национален парк Санциншан е най-вече известен заради съчетаването на гранитни образувания и скални форми, които рядко могат да бъдат видени на друго място по света. Те идеално са се съчетали с гъстата растителност. Паркът разполага с почти 50 гранитни върхове и 90 гранитни стълба, чиято гледка може да развихри въображението на всеки.

Парк Санциншан

Някои от върховете приличат на животни, други на хора, трети на предмети от ежедневието. Особено впечатление ще Ви направят великолепните водопади, някои от които достигат височина от 60 метра.

Освен езера, поточета, скалисти върхове и зелени хълмове, тук ще видите и много екзотични птици и животни, които са намерили идеалния си дом. Категоризирани са над 2 500 растителни видове, голяма част от които се използват в традиционната китайска медицина.

Освен с природната си прелест национален парк Санциншан се гордее и със своя даоистки храм Sanqing, в който особено впечатление правят градините му. В тях ще се почувствате сякаш попадате в някакво райско кътче.

Задължително посетете и великолепните му пагоди, които са пример за традиционната китайска архитектура. Задължително е да се спомене, че храмът и паркът около него са на възраст от над 1600 години.

Можете да посетите национален парк Санциншан по всяко време на годината, но за всички области в Китай препоръчителни са месеците от април до май и от септември до октомври.

Паркът се намира в западните части на планинската верига Хуауей. Разположен е в североизточните региони на провинция Цзянси и е сред лесно достъпните туристически дестинации.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати