Pochivka.com»Статии и Новини»Езера»Велики африкански езера

Велики африкански езера

Езерото Виктория

В света има само две групи езера, които гордо носят името "Велики езера". Това са Великите езера в Северна Америка и Великите езера в Източна Африка. Африканските езера предизвикват особен интерес, тъй като в тях живеят много ендемични видове. Повечето от езерата са разположени едно до друго, образувайки по този начин огромни езерни комплекси, които заемат обща площ от над 170 хил. кв. км.

Трите най-големи езера на Източна Африка са езерото Виктория, езерото Малави и езерото Танганайка. Те са особено ценени от акваристите заради огромното богатство от цихлиди, които живеят в тях.

Това са сладководни тропически риби, които доста се отличават със "съзнателното" си поведение спрямо своите събратя. Отличителният им белег, е че те до последно се грижат за малките си, което впечатлява всички любители на рибите.

Езерото Виктория е на трето място по площ в света, Танганайка на седмо, а Малави на девето. Тези три езера са истинска гордост за държавите, на чиито територии се намират. Явяват се една от най-големите атракции за туристите и любителите на природата, тъй като предлагат изключителни природни гледки, богатсво на водния живот и на флората в околността им.

Езеро малави

Освен Виктория, Малави и Танганайка, към Великите Африкански езера спадат езеро Алберт, заемащо площ от 5 300 km², езеро Едуард с площ от 2 325 km², Киву с площ 2 700 km² и Кьога с площ от 1 720 km².

Езерата започват да се проучват от европейците едва през 18 в. Тогава из тези земи се появяват мисионери, които имат за цел да християнизират местното население. Макар че усилията им до голяма степен се считат за успешни, те донасят със себе си множество болести от Стария континент, непознати за африканците. В резултат на тях над 60 % от местните жители умират. Чак през 50-те години на миналия век оригиналното население е възстановено.

Танганайка

Езерото Виктория е най-голямото тропическо езеро в света и е извор на най-дългото разклонение на река Нил. Площта му попада в пределите на Танзания, Кения и Уганда, като най-голяма част се полага на Танзания.

То е известно по света с многобройните международни състезания по риболов, които се провеждат по бреговете му. Причина за това е голямото богатство на всякъв вид риба.

Езерото Малави и Танганайка се явяват затворени системи. По разнообразие на видове от източно африканските езера на първо място е Малави, на второ Виктория и на трето Танганайка. Последното обаче може да се похвали със завидна възраст. То се е оформило още през миоцена, което го превръща в най-старото езеро на африканския континент, а според някои учени и в най-старото в света.

Особеността на Източноафриканските езера е, че те са доста изолирани, поради което в тях повечето цихлиди са ендемични и не могат да бъдат срещани никъде другаде по света. Всяка година се откриват нови и нови видове, които са строго специфични. Учените обясняват този факта най-вече с това, че езерата (особено Малави и Танганайка) са затворени екоститеми.

Можете да посетите Великите Африкански езера по всяко време на годината, но по-добре да се информирате за препоръчителните месеци в зависимост от това в коя държава предпочете да отидете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати