Pochivka.com»Статии и Новини»Планини»Сиера Невада в Калифорния

Сиера Невада в Калифорния

Сиера Невада Калифорния

САЩ са известни по света като първите радетели за опазването на природата. Милиони туристи от всички краища на света са привлечени в Северна Америка не заради мегаполиси като Ню Йорк, Холивуд или Лос Анджелис, а заради уникалната природа и пейзажите, които тя е сътворила там.

След като национален парк Йелоустоун е открит още през 1872 г. и се превръща в първия национален парк в света, много територии, които се считат за уникални стават защитени. Още през 1890 г. територии със специален статут стават "Кингс каньон", национален парк Секвоя и национален парк Йосемити. И в това няма нищо изненадващо.

Всички те обхващат площ от планинската верига Сиера Невада, която се характеризира с изключително разнообразна флора и фауна и незабравими гледки, които са служили като декор на много филми. Суровото величие на тази планина заслужава вниманието не само на любителите на алпинизма, но и на всички онези, които искат да изпитат очарованието на девствената природа.

Сиера Невада се разпростира почти изцяло в източната част на Калифорния- щат, разположен в западните части на САЩ. Тя се разпростира на 650 км. гледано от север на юг и е най-известна заради езерото Тахо, каньона Лиъл, симетричните "стълбове" на Девилс Поустпайл, както и заради националните си паркове.

Сиера Невада, САЩ

Много известен е маршрутът, познат като Пътят на Джон Мор. Той носи името на знаменития природозащитник, който е първият европеец, изминал през 19 в. маршрутът от Канада до Мексико. За най-интересен участък от мнозина се счита пътят през Сиера Невада, по който ще се натъкнете на бистри планински езера, пъстри поляни, осеяни с цветя, каньони и проходи, които ще оставят незабравими спомени у вас. Пътят на Джон Мор започва от Хапи Айлс в Йосемитската долина и минава през три нацонални парка- "Йосемити", "Кингс Каньон" и "Секвоя".

Предстои Ви вълнуващо изкачване, което продължава около 15 км., от което е възможно да Ви се завие свят. След това рязко се спускате и преминавате през проходите Донъху, Мюр, Матър, Пинчот, Глен и Форестър, от които ще се разкрият зашеметяващи гледки към островърхите зъбери на Сиера Мадре.

Може би най-посещаван в Сиера Невада е национален парк Йосемити. Той се характеризира с удивителна дива природа, с някои от най-високите водопади в Северна Америка, с гранитните си скали, голямото разнообразие от диви цветя и животни.

Йосемитската долина е пресечена от група туристи през първия организиран преход през 1901 г. Организиран е от Джон Мор, който има за цел да запази районът непокътнат и да позволи на хората да му се наслаждават.

Постепенно това пътешествие, което отнема около три седмици, става ежегодно мероприятие и по-късно е отбелязано от жена в бюлетината на клуба по следния начин: "Задължително е мъжко облекло... Борбата с шубраците, облечена в пола, е безнадеждно дело." Това доста нагледно представя информация за дивата природа на Йосемитския национален парк.

Независимо кой маршрут ще изберете, за да разгледате Сиера Невада, е добре да го сторите през периода юли-септември. През останалото време много части от пътя са затрупани с преспи и преминаването им е силно затруднено.

Добре е да пазите храната си от мечки и не се учудвайте, че по пътя си на няколко места ще срещнете специални "кутии срещу мечки". Ако сте решили да отседнете в някой къмпинг, а не в хотел, имайте предвид, че нощите на палатка или бунгало са много студени, без значение кой сезон е.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати