Pochivka.com»Статии и Новини»Планини»Сиера Невада в Испания

Сиера Невада в Испания

Сиера Невада в Испания

Има две планини, известни като Сиера Невада. Едната се намира в САЩ, а другата в Испания. Особен интерес за туристите от Европа представлява втората, тъй като е по-лесно достъпна и особено интересна.

Тя се намира в югоизточните части на страната и е популярна най-вече заради прекрасните ски писти, с които разполага. Нейният заснежен хребет от десетилетия се е превърнал в дестинация номер едно за любителите на снежните приключения.

Сиера Невада, чието име в превод означава Снежната планина, се намира в Южна Испания, област Андалусия. Тя е дълга 90 км. и стръмно се спуска към Средиземно море. На нея се намира връх Муласен, който е висок 3478 м. и е най-високият връх на Иберийския полуостров.

Заради голямата му надморска височина на него няма почти никаква растителност и най-високите му хребети са покрити със сняг. Като цяло обаче Сиера Невада ще Ви завладее с величествени си степи и вечнозелени храсти, които са характерни за Средиземноморието и са известни като маквиси.

Лятно време те се превръщат в идеално средство за прехрана на овце и кози и често можете да видите по планинските склонове цели стада, които ще Ви напомнят за идилията на селския живот.

След Алпите, Сиера Невада в Испания се нарежда на второ място по височина в Западна Европа. Славата й достига далеч извън пределите на страната. Популярна е като световен ски-център, за който много любителите на зимните спортове мечтаят.

Големият брой слънчеви дни в годината я превръщат и в чудесно място за изкарване на една романтична ваканция или просто на спокойна почивка в семейна среда. Заради неповторимата си природа, минералните извори "Ланхарон", както и заради многобройните си писти, Сиера Невада е обявена за биосферен резерват от ЮНЕСКО и е защитена територия.

Днес всеки, който си мисли да посети Испания, не се сеща само за приказните й плажове и острови, но и за слънчевата планина Сиера Невада. Известна като най-южния ски-център в Европа, тя наистина изненадва своите посетители с живописните си склонове, които са еднакво красиви както през лятото, така и през зимата.

Сиера Невада в Испания

Хора от цял свят идват, за да се порадват на природните забележителности, които тя може да им предложи. Можете да се впуснете на дълго пътешествие из хребетите на тази планина и да посетите ледниковите езера Лагуна Алтера. Те са разположени на височина от 3000 метра и предлагат уникални гледки към околността.

Освен за любителите на природата Сиера Невада в Испания е и рай за скиори и сноубордисти. Често тук се провеждат състезания, организирани от Световната организация по ски. Планината разполага с 45 писти, добре организирана мрежа от лифтове и влекове, а голяма част от пистите са осветени и са перфектното място за нощно каране.

В близост до тях има изградени луксозни хотели, около които постепенно са се оформили цели курорти. Дори не е нужно да си носите собствено оборудване, тъй като тук можете да намерите всичко, което Ви е необходимо да се отдава под наем. В многоборйните магазини, разположени в курортните градчета, пък можете директно да закупите ски-екипировка.

Сред по-новите атракции, които може да предложи Сиера Невада, е наемането на шейна, която се тегли от кучета. По този начин дори и да не сте скиори или сноубордисти ще можете да прекарате незабравими мигове в южните планински части на Испания.

Можете да посетите Сиера Невада в Испания по всяко време на годината, в зависимост от това дали сте дошли да поспортувате или просто на отдих. Ако сте предпочели тази дестинация, не забравяйте да разгледате и прочутите селца на Андалусия, чиито бели покриви се виждат отдалеч и от десетилетия са се превърнали в символ на района.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати