Pochivka.com»Статии и Новини»Планини»Планината Ъмейшан и статуята на Големия Буда в Лешан

Планината Ъмейшан и статуята на Големия Буда в Лешан

Големия Буда в Лешан

В югозападната част на провинция Съчуан, Китай, са разположени две от най-красивите планини на страната – Ъмейшан и Лешан. Те често се считат за символ на провинцията. Ъмейшан е една от четирите свещени будистки планини, докато Лешан не е толкова планина, колкото по-висок хълм.

Очарованието на тези планини не се крие само в изгрева на слънцето, забележителните природни гледки и морето от облаци, но и в многобройните архитектурни забележителности, сред които и най-голямата в света статуя на Буда, известна като Лешан Дафо. Заради своята значимост тези две планини и техните забележителности са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името Планината Ъмейшан и статуята на Големия Буда в Лешан.

Планина Ъмейшан е най-вече известна заради манастирите Баогуосъ, Уанянсъ и Фухусъ, които са кацнали на Златния връх, извисяващ се на 3077 м. Те са достъпни за поклонници и туристи чрез хилядата стъпала, които трябва да се изкачат, за да могат да се видят стотиците будистки и даоистки храмове, информационни щандове и търговски будки.

Планината Ъмейшан

Ъмейшан е известна като първата планина в Китай, тъй като след посещението през 4 в. на индийския монах Бао Джан тя става популярна като "първата планина на Изтока". Истинското ѝ име Ъмейшан в превод означава "вежда на красавица", но предвид странните имена, които дават китайците на своите природни забележителности, и символизма, който е вплетен в техните разбирания, в това няма нищо чудно. Ако се погледне отдалеч формата на планината може лесно да бъде оприличена на вежда.

На Ъмейшан е построен първият будистки храм в Китай. Това се случва през 1 в. с навлизането на будисма от Индия, който бързо започва да се разпространява и из другите краища на страната. И днес тук се стичат хиляди вярващи от цял свят, за да посетят някой от 30-те храмове, които са строго охранявани от около 300 монаси. Слави се като мистична планина, тъй като в нея всичко е древно и старинно. За мнозина тя е мястото, на което човек веднага ще изпита облекчение и ще усети храмонията на заобикалящата го природа.

Лешан

Освен с архитектурните си постройки, които са превърнали планина Ъмейшан в място за поклонничество, тя е известна и заради богатата си флора. Тук са класифицирани почти 5000 вида растения, повечето от които ендемични.

Съвсем наблизо се намира и Лешан, често споменаван и като Лъшан, чиято главна забележителност е издълбаната в скалите статуя на Буда, която достига височина от 81 м. Въпреки завидната ѝ възраст тя е успяла съвсем добре да оцелее през вековете. Според учените това се дължи на дренажната система.

Можете да посетите Ъмейшан и Лешан по всяко време на годината. За Китай са препоръчителни месеците през пролетта и есента, но планините са еднакво красиви през всички сезони, защото пейзажите им се изменят драстично при промяната в климата. Винаги си носете топли дрехи, особено ако сте решили да се изкачите до Златния връх на Ъмейшан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
54
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати