Планината Ъмейшан и статуята на Големия Буда в Лешан

10.01.2014
Големия Буда в Лешан

В югозападната част на провинция Съчуан, Китай, са разположени две от най-красивите планини на страната – Ъмейшан и Лешан. Те често се считат за символ на провинцията. Ъмейшан е една от четирите свещени будистки планини, докато Лешан не е толкова планина, колкото по-висок хълм.

Очарованието на тези планини не се крие само в изгрева на слънцето, забележителните природни гледки и морето от облаци, но и в многобройните архитектурни забележителности, сред които и най-голямата в света статуя на Буда, известна като Лешан Дафо. Заради своята значимост тези две планини и техните забележителности са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името Планината Ъмейшан и статуята на Големия Буда в Лешан.

Планина Ъмейшан е най-вече известна заради манастирите Баогуосъ, Уанянсъ и Фухусъ, които са кацнали на Златния връх, извисяващ се на 3077 м. Те са достъпни за поклонници и туристи чрез хилядата стъпала, които трябва да се изкачат, за да могат да се видят стотиците будистки и даоистки храмове, информационни щандове и търговски будки.

Планината Ъмейшан

Ъмейшан е известна като първата планина в Китай, тъй като след посещението през 4 в. на индийския монах Бао Джан тя става популярна като "първата планина на Изтока". Истинското ѝ име Ъмейшан в превод означава "вежда на красавица", но предвид странните имена, които дават китайците на своите природни забележителности, и символизма, който е вплетен в техните разбирания, в това няма нищо чудно. Ако се погледне отдалеч формата на планината може лесно да бъде оприличена на вежда.

На Ъмейшан е построен първият будистки храм в Китай. Това се случва през 1 в. с навлизането на будисма от Индия, който бързо започва да се разпространява и из другите краища на страната. И днес тук се стичат хиляди вярващи от цял свят, за да посетят някой от 30-те храмове, които са строго охранявани от около 300 монаси. Слави се като мистична планина, тъй като в нея всичко е древно и старинно. За мнозина тя е мястото, на което човек веднага ще изпита облекчение и ще усети храмонията на заобикалящата го природа.

Лешан

Освен с архитектурните си постройки, които са превърнали планина Ъмейшан в място за поклонничество, тя е известна и заради богатата си флора. Тук са класифицирани почти 5000 вида растения, повечето от които ендемични.

Съвсем наблизо се намира и Лешан, често споменаван и като Лъшан, чиято главна забележителност е издълбаната в скалите статуя на Буда, която достига височина от 81 м. Въпреки завидната ѝ възраст тя е успяла съвсем добре да оцелее през вековете. Според учените това се дължи на дренажната система.

Можете да посетите Ъмейшан и Лешан по всяко време на годината. За Китай са препоръчителни месеците през пролетта и есента, но планините са еднакво красиви през всички сезони, защото пейзажите им се изменят драстично при промяната в климата. Винаги си носете топли дрехи, особено ако сте решили да се изкачите до Златния връх на Ъмейшан.

4.5
Общо гласували: 6
5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати