Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Скалите Улинъюан

Скалите Улинъюан

Скалите Улинъюан

От десетилетия насам Китай е сред най-посещаваните туристически дестинации в Източна Азия. Причината за това се крие в древната й култура, която е считана за най-стара в света и в необичайните пейзажи, които неслучайно са включени в книгите, посветени на най-големите природни феномени. Едно истинско такова чудо на природата са скалите Улинъюан (Ulinyuan), разположени в националния парк Чжанцзяцзе.

Тези квароцови хълмове се издигат в небесата и имат необичайно причудливи форми. Самият национален парк има няколко функции и е едновременно ботанически и геологически резерват и естествен зоопарк. Заради значимостта си скалите Улинъюан са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името Забележителният пейзаж на Улинъюан и са особено популярна атракция в югоизточните части на страната.

Кварцовите скали се намират в провинция Хунан и са сред лесно достъпните туристически дестинации. Това обаче не е единствената причина хората да са заинтригувани от тях. Височината на повечето скали достига 800 метра, докато някои от тях прорязват небето със своите над 3000 м. надморско равнище, с което придават на пейзажа една мистериозна гледка, която удачно може да послужи за фон към филм за извънземни.

Никак не е случайно, че това живописно зрелище е вдъхновило Джеймс Камерън за филма "Аватар", спечелил няколко престижни награди за филмово изкуство, включително и оскари. Оттогава скалите Улинъюан често са наричани "летящите острови", защото те са прототипа на островите на Пандора в световноизвестния филм.

Пейзажът на Улинъюан се характеризира с над 3000 островърхи колони, под които се простират живописни долини, яростни водопади, гигантски системи от пещери и множество реки. Безспорно най-красивото място в целия парк са острите върхове, направени от пясъчник. Те са се превърнали в любимо място за фотографи и художници, а величието им е възпято от поети от цял свят.

Интересен факт е, че допреди 70-те години на миналия век никой не е подозирал за съществуването на това прекрасно място. Едва тогава започва да се публикува информация и снимки на този природен феномен, което неизбежно довежда до включването му през 1992 г. в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

национален парк Чжанцзяцзе

Сред другите забележителности на пейзажа Улинъюан са над 40-те карстови пещери и двата великолепни каменни моста, които сякаш са излезли изпод ръцете на опитни майстори. Истината обаче е че всичко, което видите тук е дело на майката Природа. Това величествено място е успяло да съхрани флората си и фауната си непокътната, защото районът е почти пуст. Обитаван е само от малка група местни жители, които ще Ви впечатлят със запазилите се вековни традиции.

Много туристи, които обичат да се разхождат из красивата природа на Китай, са казвали, че провинция Хунан е сред най-красивите. Тук в продължение на много векове вятърът, водата, слънцето и ерозията са направили от скалите уникално произведение на изкуството.

Спиращите дъха гледки са предизвикани както от насочилите се към небето колони, така и от тези, които сякаш всеки момент ще паднат. Това придава на целия пейзаж нещо тайнствено и фантастично, което трудно може да бъде описано с думи - просто трябва да се види!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
54
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати